Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je došla u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, odmah po sletanju u Sarajevo uputila se u Jablanicu gde je situacija bila najkritičnija tokom nedavnih razornih poplava.

Ursula fon der Lajen je stanovnicima Jablanice poručila da je EU uz njih i kada je reč o obnovi nakon što su pretrpeli ogromnu štetu koju su pričinili poplave i klizišta u noći između 3. i 4. oktobra.

“EU je tu uz vas ne samo u ovom kratkoročnom periodu prvog odgovora već i dugoročnije u smislu sanacije i obnove i vraćanja života ponovo u ova područja”, rekla je Ursula fon der Lajen, prenosi agencija Srna.

Ona je istakla da je i dalje bolno videti i biti svedok dešavanjima na ovim područjima i razmerama nesreće koja ih je zadesila.

“Vi ste naš prijatelj i partner, zemlja koja ima status kandidata i svakako stojimo uz vas”, rekla je Fon der Lajenova i izjavila saučešće porodicama stradalih.
Fon der Lajenova je napomenula da je evropski mehanizam civilne zaštite odmah aktiviran i pružena je podrška. Ona je zahvalila svim volonterima iz mnogih zemalja i pripadnicima oružanih snaga.

Fon der Lajenova boravi u Jablanici u pratnji predsedavajuće Saveta ministara Borjane Krišto.

U Jablanici su i predsednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, načelnici Konjica, Jablanice, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa, kao i šef za hitne operacije u kantonu Emil Balavac.

Na ovom području koje su pogodile bujične poplave i klizišta poginulo je 24 ljudi, od čega je petoro poginulih sa prostora Konjica, a 19 iz Jablanice, dok su mnoge porodice ostale bez krova nad glavom.

Veliki broj naselja ostao je odsečen jer su oštećeni i odneseni putevi. Železnički saobraćaj između Jablanice i Konjica i dalje je u prekidu zbog oštećenja pruge.
Fon der Lajen će u BiH boraviti danas i sutra, u okviru svoje četvorodnevne turneje po Zapadnom Balkanu koju je započela pre dva dana posetom Tirani.

Tokom drugog dana svoje posete Bosni i Hercegovini, Fon der Lajen će, kako je najavljeno, održati sastanke s članovima Predsedništva BiH, kao i s predsedavajućom Veća ministara BiH.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će u okviru turneje po Zapadnom Balkanu sutra i u subotu boraviti u Beogradu gde će je ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Indeksonline/Tanjug