BEOGRAD – Kiša koja će početi da pada sutra, u četvrtak 03. oktobra, kratkotrajno će se intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije (od 10 do 30 mm), a više padavina, uključujući i pljuskove sa grmljavinom) očekuje se u petak, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Prema prognozi RHMZ, više padavina se očekuje naročito u oblasti od AP Kosova i Metohije preko Zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije dalje prema istoku i jugoistoku zemlje, uz prosečnu količinu od 20 do 40, a na AP Kosovu i Metohiji lokalno i preko 60 mm za 24 sata.

Sutra će u većem delu Srbije biti umereno do potpuno oblačno, na severozapadu Srbije hladnije, a samo će na jugu i jugoistoku zemlje i dalje biti dužih sunčanih intervala uz letnje dnevne temperature.

U toku dana padavine će biti naješće u Vojvodini, dok će u ostalim krajevima pojava slabe kiše biti lokalna i kratkotrajna. U toku noći očekuje se širenje padavinske zone na celu zemlju i pojačanje intenziteta kiše i pljuskova.

Duvaće slab i umeren, na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) biti u skretanju na severni i severoistočni.

Najniža temperatura biće od 6 do 15 °C, a najviša od 13 °C na severozapadu Vojvodine do 27 °C na jugoistoku Srbije.

U Beogradu će sutra biti umereno do potpuno oblačno i malo svežije s pojavom kiše u prekidima. Padavine se najpre očekuju ujutro, a zatim kasnije posle podne, uveče i noću, kada će doći i do pojačavanja intenziteta padavina.

Vetar će ujutro biti pojačan, jugoistočni, a tokom dana uglavnom slabog do umerenog intenziteta i sa tendencijom skretanja na severoistočni u poslepodnevnim satima.

Najniža temperatura biće od 13 do 15 °C, a najviša oko 19 °C.

U Srbiji se u petak (04.10.) na severu i zapadu Srbije ujutro očekuje kiša koja će tokom dana prestati. U ostalim krajevima, prema prognozi RHMZ, najavljuje se kiša, pljuskovi i grmljavine, koji će u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i izraženiji uz količinu padavina od 20 do 40 mm, a na području AP Kosova i Metohije lokalno i sa više od 60 mm za 24 sata.

Na krajnjem jugoistoku padavine će početi tek u petak posle podne, a maksimalna temperatura u ovom delu Srbije ponegde će dostići 30 °C.

Istovremeno na severozapadu će biti osetno hladnije (oko 15 °C). Za vikend se očekuje i dalje povremeno kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi, koji će u subotu još ponegde na jugu i jugoistoku biti praćeni grmljavinom, ali se obilne padavine ne očekuju.

Početkom naredne sedmice, u ponedeljak i utorak, biće pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a od srede najavljuje se novo prolazno naoblačenje s kišom.

Indeksonline.rs/Tanjug