SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama optuženim da isporučuju Rusiji delove za dronove koje je Moskva koristila u ratu protiv Ukrajine.

Mere, koje je objavilo Ministarstvo finansija SAD, ciljaju tri kineska entiteta i jednog pojedinca zbog njihove uloge u razvoju i proizvodnji ruske serije dronova velikog dometa Harpi.

„Harpija“ je dron koji Rusija koristi za izvođenje dalekosežnih napada na Ukrajinu, ciljajući civilnu infrastrukturu i ukrajinsku odbranu. Ministarstvo finansija SAD ističe da je ovaj dron dizajniran i razvijen u Narodnoj Republici Kini (NR Kina) i proizveden u kineskim fabrikama u saradnji sa ruskim odbrambenim kompanijama, pre nego što je isporučen Moskvi za upotrebu u sukobu.

„Ovi dronovi su raspoređeni u brutalnim napadima koji uništavaju ključnu infrastrukturu i izazivaju masovne žrtve“, navodi se u saopštenju ministarstva. Ovi napadi uključuju, između ostalog, nedavni napad na grad Poltavu, u kojem je poginulo 55 ljudi, a ranjeno 328 ljudi.

Sankcije SAD deo su šire strategije koja uključuje niz restriktivnih mera usmerenih na entitete i pojedince širom sveta za koje se veruje da pomažu ruskim ratnim naporima. Od početka 2024. godine, više od 300 pojedinaca i kompanija je sankcionisano u zemljama poput Kine, Južne Afrike, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Ova poslednja runda sankcija dolazi u trenutku kada su odnosi između Vašingtona i Pekinga dodatno zategnuti. Bela kuća je najavila da će se snažno suprotstaviti kineskim praksama koje dovode do globalnih problema, dok je Kina prošlog meseca uvela sopstvene sankcije američkim odbrambenim firmama zbog prodaje vojne opreme Tajvanu.

Indeksonline