HAG – Policije Hrvatske i Bosne i Hercegovine uhapsile su 16 osumnjičenih za krijumčarenje migranata, a koji se terete i da su članovi mreže odgovorne za krijumčarenje najmanje 159 migranata pod okolnostima opasnim po život, saopštio je danas Evropol.

Smatra se da su osumnjičeni odgovorni za najmanje 12 incidenata u kojima je najmanje 159 migranata prokrijumčareno iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko reke Save.

“Koristeći pretrpane čamce, osumnjičeni su svojevoljno ugrožavali živote i bezbednost migranata. Nakon prelaska reke, migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila. Skrivajući ih u putničkim automobilima ili tovarnim prostorima transportnih vozila, kriminalci su migrante prevozili prema Sloveniji, Italiji, Nemačkoj i drugim zemljama EU”, naveo je Evropol.

Procenjuje se da su kriminalci ovim aktivnostima zaradili najmanje 80.000 evra.

Tokom akcije u Hrvatskoj, uhapšeno je 11 osoba a oduzeti su jedan gasni pištolj, bankovne kartice, 38 mobilnih telefona, pet tablet računara, reflektujući prsluk sa natpisom “policija” i elektronski uređaj za naplatu putarine za upotrebu na autoputevima.

U Bosni i Hercegovini je uhapšeno pet osoba, i oduzeto je 1.500 evra u gotovini.

Indeksonline.rs/Tanjug