BEOGRAD – U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i za to su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju su dve vrste vakcina – influvak tetra i torvaks flu, rekla je dr Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

“Obezbeđene su dovoljne količine vakcina, a građanima su od danas na raspolaganju dve vrste vakcina – četvorovalentna vakcina influvak tetra stranog proizvođača Abot i trovalentna vakcina torvaks flu domaćeg proizvođača, Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak'”, rekla je Vukotić za Tanjug.

Prema njenim rečima, u petak 4. oktobra završena je distribucija vakcina.

Vukotić je naglasila da se vakcina daje u svim domovima zdravlja u Srbiji, ali da se ne daje licima sa povišenom telesnom temperaturom ili akutnim infekcijama.

“Treba naglasiti da sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od početka oktobra do kraja marta i da je od izuzetne važnosti da je građani prime što pre, kako bi na vreme, kroz dve-tri nedelje, razvili imunitet protiv virusa gripa”, rekla je ona.

Vukotić je istakla da je, u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, već juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji.

“Sudeći po odzivu građana, samo u našem DZ Zvezdara, ideja se pokazala kao izuzetna, jer je broj vakcinisanih bio preko 250 građana za samo devet sati”, rekla je ona.
Što se tiče preporuka o tome ko treba da se vakciniše, navela je da su to svi građani stariji od 18 godina sa hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni, korisnici gerontoloških centara, kao i osobe starije od 65 godina.

“Ove kategorije građana bi trebalo da se vakcinišu, kako bi sprečili posledične komplikacije gripa”, ukazala je Vukotić.

Prema njenim rečima, za sada je u DZ Zvezdara stiglo 3.600 doza influvak tetra vakcina i 200 doza torvaks flu trovalentne vakcine, koja se, kako je navela, od ove godine može davati i starijima od 65 godina.

“Zbog velikog interesovanja naših građana za ovu vakcinu našeg proizvođača ‘Torlak’, verovatno ćemo još koliko danas trebovati još doza ove vakcine”, rekla je ona.

Kako je objasnila, četvorovalentna sezonska vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i 2 tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukom SZO za severnu hemisferu i odlukom EU za sezonu 2024/25, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadičnu, tako i epidemijsku pojavu gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

indeksonline.rs/Tanjug