KRAGUJEVAC – U Spomen parku u Šumaricama i ovog 21. oktobra održana je manifestacija “Veliki školski čas” tokom koga je izvedena poema “Lekcije iz pamćenja” čime je obeleženo 83 godine od jednog od najvećih zločina nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu, masovnog streljanja civila, đaka i profesora.

Pored spomenika “Prekinut let”, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije služili su moleban.

Na humke kraj spomenika đacima i profesorima Prve kragujevačke gimnazije vence su položili izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar Nemanja Starović, predstavnici Grada Kragujevca, vojske, policije, Ustavnog sud, SUBNOR-a.

Vence su položili i ambasadori i predstavnici Nemačke, Palestine, Austrije, Ruske Federacije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Meksika, Crne Gore, Slovačke, Velike Britanije, predstavnici gradova prijatelja Kragujevca.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da se nigde ne može lekcija iz istorije učiti na način kao na ovom mestu u Šumaricama, jer je 21. oktobar 1941. godine dan najdubljeg bola.

“Istog datuma 1944. godine oslobođen je Kragujevac”, dodala je ministarka i istakla da je Kragujevac grad heroj, grad bola i ponosa.

“Mi, Kragujevčani, i ponosni i sa osećanjem digniteta tužno se sećamo i šaljemo poruku da se Šumarice 1941. godine nikada i nigde ne smeju ponoviti”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ove godine kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama izvedena je poema “Lekcije iz sećanja”, autora Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića, a poemu su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i Bard teatra.

Autor poeme, književnik Dragan Hamović rekao je da na ovakvim komemoracijama mora da se istrajava, jer je to važno svima nama.

“Mi i danas razne imperijalne izazove trpimo i ovakve situacije, ovakvi primeri, ovakva mesta nam pomažu da osnažimo impuls opstanka, onaj odbrambeni impuls bez koga kao narod, kao zajednica i svako pojedinačno nismo ništa”, dodao je Hamović.

Zločin u Kragujevcu bio je masovna odmazda za ubijene i ranjene vojnike Vertmahta. Za ubijenog nemačkog vojnika streljano je 100, a za ranjenog 50 civila.

U periodu od 19. do 21. oktobra 1941, fašisti su streljali gotovo 3.000 nevinih civila u Kragujevcu i okolini, među kojima i 300 đaka i profesora gimnazije.

Indeksonline.rs/Tanjug