BEOGRAD – Predsednik Vlade Miloš Vučević sastaće se sutra sa predstavnicima sindikata prosvete koji će početi u 13.30 časova, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije za Tanjug da će se i dalje insistirati na dijalogu kao metodu rešavanja problema i kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Povodom najavljenog štrajka u prosveti, ona je ocenila da radikalizacija neće pomoći u rešavanju problema, jer je količina raspoloživih sredstava ograničena i nema mogućnosti da se pronađe više.

Ministarka je ponovila da Ministarstvo prosvete kao i Vlada Srbije ocenjuju da su opravdana očekivanja i zahtevi da plate prosvetnim radnicima budu veće, ali da to mora da se uradi u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima.

Ona je rekla da Vučević sa Ministarstvom finansija ocenjuje da li je i kada moguće jednokratno davanje finansijske podrške svima u prosveti i da će to takođe biti jedna od tema sastanka.

Četiri reprezentativna sindikata, među kojima su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavili su da će stupiti u jednodnevni štrajk 1. novembra.

Oni su ranije saopštili da traže hitan nastavak razgovora u vezi Protokola iz oktobra prošle godine koji predviđa pooštravanje kazni za napade na prosvetne radnike i otpočinjanje pregovora o ceni rada.

Indeksonline.rs/Tanjug