BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbiju na Samitu BRIKS-a koji počinje danas u Kazanju predstavljati delegacija koju će činiti potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.

Vučić je za RTS rekao da je u razgovoru u nedelju preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bi mu bilo izuzetno teško da on dođe i da nema poseta visokih zvaničnika koji se narednih dana očekuju u Srbiji.

On je rekao da je i na dan kada je dobio poziv predsednika Putina za samit BRIKS-a rekao ambasadoru Rusije da je prethodnih dana dogovarao posetu sa Donaldom Tuskom i da je on potvrdio dolazak, ali da će da vidi sa njim hoće li doći ili ne.

Vučić je naglasio da narednih dana Srbija treba da dočeka predsednika Poljske Donalda Tuska i premijera Grčke Kirijosa Micotakisa, kao i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Ocenio je da je jedan od retkih lidera u svetu koji, urpkos svemu, sme da razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i napomenuo da ga je posle tog razgovora juče pozvao i predsednik Francuske Emanuel Makron.

“Razgovor koji smo imali sa Anđelinom Ajhorst i Džimom O’Brajenom trajao je pet i po sati. Od 18 sati do 23.30”, rekao je Vučić i naveo da su ga pitali o razgovoru sa Putinom.

Govoreći o litijumu, Vučić je istakao da će se boriti da Srbija dobije vlasnički udeo u projektu Jadar i da veruje da će uspeti, kao i da će se odgovor znati do kraja godine.

Na pitanje da li ima strepnju da li će naše institucije moći da kontrolišu kopanje litijuma, dodao je da će dovesti najbolje kompanije za baterije iz sveta i da ćemo mi da kontrolišemo sve, a da ako vide nešto loše istog trenutka će da prekinu projekat.

“Ja verujem u naše institucije, ali nije to pitanje. Mi ćemo da dovedemo najbolje kompanije, najbolje fabrike za katodne aktivne materijale, za baterije, najbolje iz celog sveta, dakle Japance, Koreance, Francuze, Nemce, Holanđane, Kineze, sve moguće ćemo da dovedemo. Sve ono što je najbolje, sve ono što je ‘krem de la krem’. Oni znaju, ako mi ne znam. Ali ćemo mi na kraju da kontrolišemo sve, i da vodimo računa o svakom postupku”, naglasio je predsednik.

Ukoliko, kako je naveo, projekat bude loš i donosi loše posledice, svakog trenutka će se prekinuti.

Vučić je naglasio da je to što je Srbija dobila investicioni rejting od ogromnog značaja, jer to znači i dolazak novih investicija i da je to jedan od istorijski važnih rezultata koji je vlada postigla.

On je rekao da već mnogi, primera radi, iz Češke i Slovačke najavljuju dolazak investitora upravo, pored ostalog, i zbog toga.

Naveo je i da Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti od 8,2 odsto i da je već u problemu zbog nedostatka radne snage pošto bi naredne godine mogao rast da bude i veći od pet odsto.

Vučić je istakao da je sada najniža i stopa nezaposlenosti mladih od oko 20 odsto i dodao da je 2012. bila 53 odsto.

“Već sada imamo problem u zanatima, jer ne možete da nađete dovoljan broj ni bravara, zavarivača ni vodoinstalatera, koji sad zarađuju više nego ikada. Tržište je takvo i to je zasluženo. Oni kao i mehaničari zarađuju više, jer to traži tržište”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako će biti ostvaren rast ako nema dovoljno radne snage, Vučić je rekao da će naredne godine Srbija imati rast, koji će MMF i Svetska banka da projektuju na više od četiri odsto.

“MMF projektuje sada to na 4,3 odsto, a SB na 3,8 odsto, ali će pomerati na više. Mi verujemo da možemo da idemo na preko pet odsto”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će prosečna plata u javnom sektoru u decembru biti veća od 900 evra u Srbiji, na Vračaru 1.500 evra, a u Beogradu u proseku 1.200 evra.

Najavio je danas i da je u pripremi nekoliko važnih zakonskih rešenja na osnovu kojih bi bile donete mere o trajnoj zaštiti građana od previsokih kamata, što se odnosi na keš kredite, na takozavne lične kredite i na stambene kredite.

“Međutim, to se odnosi i na drugačije ponašenje banaka, na koriščenje kreditnih kartica, a posebno na smanjenje interesnih stopa kada je u pitanju dozvoljeni i nedozvoljeni minnus, koji ide čak i do 29 odsto, a sada bi maksimalna moguća stopa išla do 19,75, a to su ogromne uštede za ljude koji neretko ulaze u minus”, naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, maksimalna efektivna kamtana stopa na kreditne kartice biće 17,75 odsto, a dosad je bila 22,22 odsto.

“Što se tiče gotovinskih kredita, stopa će biti maksimalno do 15,75”, naveo je on.

Vučić je rekao da očekuje da bi rekonstrukcija vlade mogla da bude sprovedena između marta i juna iduće godine i naglasio da će premijer Miloš Vučević imati njegovu punu podršku.

“Znate, imate neke ljude koji su umislili da tu mogu da budu i da obavljaju više stvari za sebe, a ne za građane i društvo u celini. Ljude koji misle da su nesmenjivi, ljude koji misle da mogu sve”, rekao je Vučić i dodao da bi izbori mogli da budu u decembru 2026. ili na proleće 2027.

Govoreći o situaciji u zdravstvu, naveo je da očekuje da više niko ne bude na listama čekanja za operaciju katarakte do januara naredne godine, dok će liste čekanja za operaciju kuka i kolena biti rešene, kako očekuje, do septembra ili oktobra 2026. godine.

“Mi ćemo uvesti dopunski rad subotom u dve smene. To u brojevima, znači dodatnih 680 operacija mesečno, odnosno između 1.500 i 1.700 do kraja godine. Računamo da do oktobra 2026, možda i ranije, više ne postoji niko na listama čekanja (za kuk i koleno). Kataraktu ćemo da rešimo do kraja januara”, rekao je Vučić gostujući na RTS.

On je naglasio da je potrebno najviše vremena da se eleminišu liste čekanja za ortopediju, odnosno za kukove i kolena i dodao da će država pokušati te liste i ranije da eleminiše, ali to, kako kaže, zahteva ogroman novac.

Povodom toga što roba iz centralne Srbije ponovo ulazi na teritoriju KiM preko jednog
administrativnog prelaza, Vučić je rekao da je bolje nego što je bilo, ali da kamioni čekaju danima da uđu.

Na pitanje šta znači politički, a šta ekonomski što roba iz centralne Srbije ponovo ulazi na teritoriju KiM, naveo je da to znači da su Nemci i Amerikanci naterali Aljbina Kurtija da nešto prihvati, a da je on to prihvatio pro forme.

On je poručio da Srbija kao jedna mala zemlja uspeva da se bori protiv najvećih i najmoćnijih zapadnih sila kada je u pitanju Kosovo i Metohije.

Vučić je kazao da će se dok god ima bilo kakav uticaj na vlast u Srbiji, do poslednjeg trenutka, do poslednjeg izdisaja u životu boriti za Kosovo i Metohiju u Srbiji, za kompromisna rešenja, a ne za nametnuta rešenja, kakvo su oni učinili još pre 16 godina.

Na pitanje da li je pesimista kada je reč o formiranju ZSO, Vučić je odgovorio da nije pesimista, već realan čovek, pa smatra da Kurti to neće da uradi “ni za živu glavu”.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom što bliže moguće i da su to naši partneri.

“Mi imamo dobre odnose sa Crnom Gorom, mi ništa nažao i ništa loše nikada Crnoj Gori nismo učinili. To su naši partneri, nastavićemo da sarađujemo, što bliže moguće, to bolje”, rekao je on.

On je ukazao i da je broj Srba na popisu porastao za 15,3 odsto.
“A da bi ljudi razumeli zašto kažem 15,3 odsto, sa 28,56 odsto na 32,93 odsto je tačno 15,3 odsto – to je u indeksnim poenima gotovo pet, ali u procentu broja samih Srba je 15,3 odsto više”, objasnio je Vučić.

Istakao je da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, ali da se vodi takva kampanja protiv Srbije i srpskog naroda, u celom regionu već 30 godina.

Povodom predsedničkih izbora u SAD Vučić je istakao da Srbija ima dobru komunkaciju i sa ljudima iz okruženja Donalda Trampa kao i sa taborom Kamale Haris.

On je na pitanje šta bi za nas značila pobeda Trampa rekao da je besmislenom da se tako izjašnjavamo.

“Ja mislim da imamo dobru komunikaciju i sa jednima i sa drugima. Možda i još nešto bližu komunikaciju sa ljudima iz Trampova okruženja, ali besmisleno se izjašnjavati na takav način, jer imamo vrlo dobru komunikaciju sa mnogim ljudima iz okruženja gospođe Haris. Recimo, imao sam odličan razgovor sa Bilom Brnsom, za koga očekujemo da bude na jednoj od najviših i najvažnijih funkcija”, rekao je Vučić.

On je ocenio i da je većina građana Srbije jasno na strani jednog kandidata, ali da mi kao država ne smemo na takav način da se izjašnjavamo.

indeksonline.rs/Tanjug