KIJEV/MOSKVA – U TOKU SU PRIPREME za prebacivanje teške vojne opreme paravojne grupe “Vagner” aktivnim jedinicama Oružanih snaga Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prethodno je Istražno odeljenje Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije saopštilo da je obustavilo krivični postupak povodom oružane pobune paravojne grupe “Vagner” pošto je utvrđeno da su njeni učesnici 24. juna obustavili radnje direktno usmerene na izvršenje krivičnog dela, prenele su RIA Novosti.

Uprava FSB pokrenula je postupak protiv šefa “Vagnera” Jevgenija Prigožina zbog organizovanja oružane pobune 23. juna nakon što su snage “Vagnera” zauzele sedište Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

AVION KOJI PRIPADA RUSKOJ PRIVATNOJ VOJNOJ GRUPACIJI “VAGNER”
Jevgenija Prigožina sleteo je jutros na vojni aerodrom koji se nalazi oko 20 kilometara od beloruske prestonice Minska.

Avion je “sleteo na vojni aerodrom Mačulišči u blizini Minska u 7:40 sati”, saopštio je beloruski operater Hajun, koji nadgleda vazdušni prostor zemlje.

Prema podacima sa veb stranice za praćenje letova flajtradar24, koji ažurira Hajun, mlaznjak “Embraer Legacy 600” poleteo je iz jugozapadnog ruskog regiona koji se graniči sa Ukrajinom.

Hajun je naveo da je drugi ruski privatni avion, koji je poleteo iz Sankt Peterburga, sleteo na vojni aerodrom manje od 20 minuta nakon što je to uradio avion “Vagnera”, objavio je Politiko.

Identifikacioni kodovi aviona se poklapaju sa šiframa aviona Autolek Transport koji SAD povezuju sa Prigožinom, javio je Rojters.

RUSKI PREDSEDNIK Vladimir Putin pozvao je borce privatne vojne grupacije ”Vagner” da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, ili da se vrate kući, odnosno, da odu u Belorusiju.

Putin je u obraćanju naciji na TV kanalu 1, rekao da su većina boraca te grupe patriote koji su bili izmanipulisani i zahvalio im jer su, kako je naveo, zaustavili i izbegli krvoproliće.

Putin je zahvalio svim ruskim vojnicima na hrabrosti, kao i predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na doprinosu mirnom rešavanju situacije.

PREDSEDNIK BELORUSIJE Aleksandar Lukašenko je, zbog pokušaja oružane pobune u Rusiji, izdao naređenje da se vojska stavi u punu borbenu gotovost, prenosi agencija RIA Novosti.

“Dao sam sva naređenja da se vojska podigne u stanje pune borbene gotovosti”, rekao je Lukašenko danas u Minsku, na ceremoniji uručenja generalskih epoleta.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska kontraofanziva napredovala na svim frontovima.

Zelenski nije izneo detalje u svom noćnom video obraćanju.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar takođe je rekla da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad Rivnopoljom, selom u Donjeckoj oblasti zapadno od grupe naselja koja su ponovo zauzeta u ofanzivnim operacijama.

UKRAJINSKE SNAGE su zabranjenom hemijskom municijom napale ruske položaje u blizini grada Soledara, u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti.

“Ukrajinske oružane formacije su gađale hemijskom municijom naše položaje kod Soledara. Kada detoniraju, emituju iritirajući dim koji izaziva peckanje kože, a ljudi gube svest kada ga udišu“, rekao je za TASS Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, pozivajući se na izvore na prvoj liniji fronta.

Maročko je istakao da specijalisti ruskih radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga trenutno utvrđuju vrstu otrova koju su ukrajinski vojnici koristili u napadu.

ORUŽANE SNAGE UKRAJINE

Saopštile su da su ruske snage danas lansirale krstareće rakete iz aviona Tu-22m3 iz Sumske oblasti na severoistoku Ukrajine ka Poltavskoj oblasti.

Upozorenje o vazdušnom napadu izdato je u nizu istočnih, centralnih i severnih oblasti u Ukrajini, navele su ukrajinske snage na Telegramu.

ČLANICE NATO-a DANSKA I HOLANDIJA predvode napore međunarodne koalicije za obuku ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja za upravljanje američkim avionima F-16.

Dijalog i planiranje tih akcija još su u toku, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane za Rojters.

Danska očekuje da će moći da obučava do šest ukrajinskih pilota istovremeno, zajedno sa do 40 vojnika za pripremu i radove na održavanju, saopštilo je ministarstvo odbrane.

POSMATRAČKA MISIJA UN U UKRAJINI saopštila je danas da je Rusija privela više od 800 civila od početka sukoba prošlog februara, od kojih su 77
pogubljeni.

Izveštaj je pokazao da je i Ukrajina prekršila međunarodno pravo proizvoljnim pritvaranjem civila ali u znatno manjem obimu, preneo je Rojters.
Misija UN je navela da su pritvoreni civili mučeni i zlostavljani i sa ruske i sa ukrajinske strane, kao i da je ruska strana pritvarala civile i na teritoriji Ukrajine i na teritoriji Rusije.