BEOGRAD – Poslanici opozicije najavili su danas da neće glasati za povećanje pretplate za RTS kritikujući rad javnog servisa, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da je za njega razumljivo da će opozicija biti protiv predloga koji podrazumeva povećanje dažbina čak i kad se radi o minimalnom povećanju takse od 50 dinara, ali da je neophodno da se obezbedi stabilan način finansiranja javnih servisa.
Starović je tokom rasprave o amandmanima u Skupštini Srbije rekao da ukoliko neko ima razloga da bude nezadovoljan uređivanjem RTS-a to su članovi vlade kao i kolege koji su poslanici vladajuće koalicije, ali smatra da nije dobro da se u diskusiji iznose podaci koji nisu tačni.
“Ali mi moramo da znamo da RTS i RTV uređivačku politiku utvrđuju na sasvim nezavisan način, i da na to ne možemo da utičemo ni mi iz vlade ni vladajuća koalicija, ali ni poslanici opozicije”, rekao je Starović.
On je istovremeno naveo i da je neophodno da se obezbedi stabilan način finansiranja javnih servisa.
“Tri su modela – prikupljanje takse, subvencije, a treći je mešoviti model. Mi smo se opredelili za prvi model kako bi se isključila svaka čak i teoretska mogućnost uticaja izvršne vlasti na uređivačku politiku javnih servisa i zato smo 2021. kad je utvrđena dosadašnja visina takse u potpunosti ukinuli sve subvencije iz budžeta”, objasnio je Starović.
Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov podsetio je deo opozicionih poslanika iz bivše vlasti da su urednici na javnom servisu i danas oni koji su postavljeni u njihovo vreme.
“Na pamet mi ne pada da govorim u ime RTS-a, niti mi pada na pamet da ja branim RTS. Na RTS-u su oni urednici koje ste vi postavili još davnih godina, kako su radili onda, tako rade i sada, jednako smo nezadovoljni kao i vi”, rekao je Jovanov.
On je naveo i da su mediji objavili nešto o čemu svi treba da razgovaraju, a to je da decu danas vaspitavaju influenseri, te da nove generacije i ne gledaju RTS.
“To jeste nešto o čemu svi zajedno treba da razgovaramo. Mi smo pokušali vama da ukažemo da nove generacije niti gledaju RTS, i to o čemu pričate, niti prate rialitije, niti ih briga za Narodnu skupštinu, nego postoje potpuno drugi kanali komunikacije za njih i od kojih su itekako ugroženi, ali vi ste imali druge teme”, rekao je Jovanov.
Tokom rasprave poslanici Stranke slobode i pravde, koalicija NADA, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije najavili su da neće glasati za poskupljenje pretplate.
Poslanik Narodnog pokreta Srbije Uroš Đokić rekao je da se ta stranka protivi povećanju taksi za javni medijski servis, ocenjujući da je reč o “preveri”, jer građani već plaćaju svojim provajderima takvu uslugu koju možda i ne koriste.
Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović rekao je da pretplatu ne treba povećavati jer, kako je ocenio, “RTS krši pravo na istinito i pravovremeno informisanje”.
On je naveo i da je ta poslanička grupa predala u skupštinsku proceduru predlog kojim bi se zabranilo reklamiranje kockarnica što se, kako kaže, moglo videti i na RTS tokom značajnih sportskih tamičenja.
“U Srbiji ima 300.000 ljudi koji su zavisnici (od kocke), a dokazana je veza između reklamiranja (kockarnica) i zavišnickog odnosa”, rekao je Lazović.
Poslanik Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić smatra da je javni servis “glasilo vladajuće stranke”, dok je poslanica Ekološkog ustanka Milica Marušić Jablanović ocenila da se u glavnim informativnim emisijama na RTS cenzuriše kritičko mišljenje, a da se problemi relativizuju.
Poslanik koalicije NADA Vladimir Đorđević najavio je da će ta poslanička grupa glasati protiv jer, kako kaže, ovaj privremeni način finansiranja ima ideju da se pretvori u stalno finansiranje.
Kako kaže, lično bi se zalagao za povećanje pretplate kada bi RTS i RTV pojačali “kulturno obrazovni program pod nazivom ‘Nećete kopati'”.
Poslanik “Mi – snaga naroda Branimir Nestorović”, Branko Lukić, je takođe najavio da će glasati protiv povećanja pretplate za RTS jer smatra da bi javni servis morao da omogući pristup svim političkim akterima.

indeksonline.rs/Tanjug