ANKARA – Turska je blokirala saradnju između NATO i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi i istakla da alijansa ne treba da sarađuje sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, izjavili su izvori koji imaju saznanja o tome.

Govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, izvori su naveli da je Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, smatrajući da izraelski “masakr” Palestinaca u Gazi predstavlja kršenje osnivačkih principa NATO, preneo je Rojters.

Izvori su rekli da Turska neće dozvoliti Izraelu da nastavi ili unapredi saradnju sa NATO dok se sukob ne okonča, jer veruje da akcije Izraela u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

Posle samita NATO u Vašingtonu u julu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da nije moguće da NATO nastavi partnerstvo sa izraelskom administracijom.

Početkom nedelje, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je alijansu da izbaci Tursku iz NATO nakon što je Erdogan zapretio ulaskom u Izrael, kao što je to Turska učinila u prošlosti u Libiji i Nagorno-Karabahu.

Izrael ima status NATO partnera i bliske odnose sa vojnom alijansom i nekim od njenih članica, posebno sa svojim najvećim saveznikom SAD.

Pre rata u Gazi, članica NATO Turska, je radila na popravljanju dugo zategnutih veza sa Izraelom.

Od tada, Ankara je žestok kritičar izraelske operacije u Gazi, za koju kaže da predstavlja genocid i zaustavila je celokupnu bilateralnu trgovinu sa Izraelom.

Ona je, takođe, kritikovala mnoge zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

indeksonline.rs/Tanjug