BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će već u novembru moći da se stiže od Beograda do Subotice za sat i deset minuta.

“Biće gotova do 1. decembra, u stvari pruga je već, rekao bih, gotova, još su detalji neki ostali da se urade. Ostaje nam probna vožnja, nadzor da uradi svoje. Mi očekujemo do Dana prisajedinjenja (Vojvodine Srbiji), dakle 20. do 25. novembra, najkasnije da pruga bude otvorena. Dakle, za tri meseca imamo otvorenu prugu Beograd Subotica i Novi Sad Subotica, što je velika stvar za našu zemlju, velika stvar i za Vrbas”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje RTS da li će brza pruga biti otvorena do 1. decembra.

Vrbas će biti, dodao je, centralna stanica između Novog Sada i Subotice.

“Koliko to znači našim ljudima, čini mi se da se vide i po liniji Beograd-Novi Sad, a od Beograda do Subotice za sat i deset minuta moći ćemo da stižemo”, rekao je Vučić.

“To su rezultati koje niko ne može da promeni”, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će sa kineskom kompanijom koja je, kako je rekao, najbrže obavila posao, da sa njima naprave dogovor za prugu na kojoj će vozovi moći da idu i do 120 kilometara na čas.

“Od Pančeva preko opovske opštine, Zrenjanina, zatim do Kikinde, u stvari Novog Miloševa, pa bismo napravili krak do Kikinde i do Subotice i posebno Sombor-Vrbas, čime bismo spojili Sombor sa prugom Novi Sad-Subotica, odnosno Beograd-Subotica, takođe. I ako uspemo taj dogovor da napravimo, onda bismo infrastrukturno i železnicom, čini mi se, spojili celu Vojvodinu, a posle toga samo da uradimo još Sombor-Mogujevo i naravno da obnovimo prugu Beograd-Šid”, rekao je Vučić.

Govoreći o ceni vozne karte, Vučić je tokom obilaska stanice izjavio da nigde u svetu ne postoji povoljniji prevoz brzom železnicom nego što će to biti od centra Beograda do centra Subotice, odnosno za samo osam evra.

“Beograd centar, do centra Subotice, drugom klasom za osam evra, to nema nigde u svetu. To je 190 kilometara, nema jeftinije nigde”, rekao je predsednik i dodao da će cena karte u prvoj klasi, biti oko 12 evra, odnosno 1.500 dinara.

Naglasio je da mu je važno da su svi koji rade na izgradnji pruge zadovoljni i fotografisao se sa kineskim radnicima koji su angažovani na ovom projektu.

indeksonline.rs/Tanjug