NOVI PAZAR – Nakon promena u sastavu većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, saopštenjem za javnost oglasio se predsjednik Sandžačke Demokratske Partije, Samir Lekić.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Sandžačka demokratska partija donijela je odluku da naši vijećnici preuzmu aktivnu ulogu u upravljanju Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Ova važna odluka predstavlja značajan korak za poboljšanje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Naši ciljevi – unapređenje položaja Bošnjaka u Srbiji, očuvanje nacionalnog identiteta i depolitizacija rada vijeća – isti su kao i kada smo se kandidovali na izborima i kada je naša lista “Ljudski do pobjede – Husein Memić” osvojila povjerenje najvećeg broja bošnjačkog biračkog tijela u zemlji.

Preuzimanjem ključnih funkcija i odgovornosti u BNV-u, želimo da direktno utičemo na odluke koje se odnose na kulturne, obrazovne i društvene aspekte života Bošnjaka u regiji.

Sudjelovanje u upravljanju Bošnjačkim nacionalnim vijećem u koaliciji sa vijećnicima liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” je strateški potez koji se uklapa u politiku koju zastupamo godinama, međusobni dijalog i razgovor mora biti prioritet sviju. Mi stvaramo atmosferu mira, zajedničkog djelovanja i tolerancije. Želimo da svojim sudjelovanjem u BNV-u, uspjeh koji smo ostvarili u vođenju lokalnih politika preslikamo i na rad vijeća za dobrobit Bošnjaka u našoj zemlji.

Namjera nam je da preuzmemo odgovornost za rješavanje problema i da dokažemo svoju posvećenost unapređenju života Bošnjaka kroz poboljšanje obrazovnih i kulturnih programa, zaštitu jezičnih i kulturnih prava, kao i kroz pomoć na polju ekonomskog razvoja regije.

Za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća predložili smo dr. Adela Slatinu iz Priboja i to je najbolji primjer da je prioritet našeg rada u budućem razdoblju poboljšanje položaja Bošnjaka u mjestima gdje je to najneophodnije. Takođe, predložit ćemo izuzetne i posvećene ljude koji će predanim radom preuzeti obaveze u resornim odborima.

Naše birače, ali i sve pripadnike bošnjačke zajednice ćemo redovito i pravovremeno izvještavati o radu vijeća jer znamo da je povjerenje ključno za dobro funkcionisanje zajednice.

Pred nama je veliki posao, odgovoran i beskompromisan put ka poboljšanju položaja Bošnjaka. Neka nam je s hairom” – navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sandžačke Demokratske Partije, Samir Lekić.