BEOGRAD – Protest protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, zvanično u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije, a na koji su građane pozvali i Nova Demokratska stranka Srbije, POKS, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije i Eko straža počeo je nešto posle 19 časova u centru Beograda.

Učesnici protesta su se pod parolom “Rudnika neće biti” okupili na Terazijama gde je saobraćaj blokiran i u okolnim ulicama, a nakon govora, kako je ranije najavio jedan od organizatora iz Udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović krenuće se u blokade, ali nije precizirao lokacije.

Najavljeno je da će se na protestu obratiti glumica Jelena Stupljanin, Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, glumica Svetlana Bojković i naučna saradnica Instituta za hemiju Dragana Đorđević i Zlatko Kokanović.

Prethodnih dana na protestima u više gradova je zatraženo da se donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora i Srbiji, a udruženje „Ne damo Jadar“ je prethodno ostavilo vlastima rok do 10. avgusta da usvoji takav propis.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je juče sve učesnike protesta zakazanog da se ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonima i istakao da je mirno okupljanje slobodno, ali da nije dozvoljeno nasilje.

Dačić je rekao i da je policija u Subotici, u saradnji sa BIA, uhapsila četiri lica, koja su planirala napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu.

Da nasilje neće biti tolerisano poručio je i glavni tužilac Viseg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.
On je pozvao učesnike protesta da pravo na mirno okupljanje iskoriste u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se vlast u Srbiji neće menjati na ulicama i nasiljem, već na izborima, a da je hajka oko litijuma krenula sa ciljem rušenja vlasti u Srbiji i njega kao predsednika.

“U Srbiji će se vlast birati na izborima. To što neki zamišljaju da će nasiljem da promene nešto, neće promeniti ništa. A ja da bežim i idem bilo gde drugo, ne pada mi na pamet”, poručio je Vučić.

Oglasili su se i premijer i ministri istim povodom, a Vučević je rekao da svako ima pravo da iskaže svoje političke stavove i da je to deo demokratije i političkog pluralizma, ali je dodao da niko nema pravo, bez obzira na to kojoj stranci pripada, da vrši nasilje, uzurpira imovinu ili ugrožava živote građana.

“Možete da iskazujete svoje stavove, nosite parole, uzvikujete slogane, sve je okej, ali nemate pravo da vršite nasilje. I da vrlo jasno kažem, neće biti nikakvog šestog oktobra u Srbiji, niko neće na ulici preuzimati vlast, jer se u Srbiji vlast bira na izborima. I jedino može biti birana na izborima”, rekao je Vučević, odgovarajući juče na pitanja novinara da prokomentariše navode Sputnjika da su ruske službe dostavili srpskim vlastima informacije o pripremi masovnih nereda u Srbiji.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je građanima da ne podležu uticajima raznih “politički instruisanih predstavnika bivšeg režima i opozicije” i apelovala na celokupnu javnost da svi zajedno sačekaju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, kako bi se razgovaralo o projektu Jadar na osnovu činjenica, dok je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navela svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, ali da niko nema pravo da ugrožava građane koji drugačije razmišljaju, da parališe gradove i vitalnu infrastrukturu.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić oglasio se na Instagramu i rekao da ima onih koji bi da ruše Srbiju.

“Oni kažu ‘da sve stane’ i ‘da nanesu štetu privredi od koje ne može da se oporavi. To pripremaju danas u Beogradu”, napisao je Vesić.

indeksonline.rs/Tanjug