U Novom Pazaru održan je regionalni sastanak pomoćnika ministra prosvete zaduženog za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milana Pašića i rukovodstva predškolskih ustanova iz ovog grada i okolnih opština. Ovaj sastanak je četvrti u nizu, nakon Beograda, Novog Sada i Niša, a predstoje još dva sastanka u Užicu i Kragujevcu. Cilj ovog sastanka je upoznavanje sa zakonskim izmenama i razmena iskustava i predloga kako dodatno unaprediti uslove u predškolskim ustanovama, javlja RTV Novi Pazar.

Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, on je naveo da je Novi Pazar postao regionalni obrazovni centar, prepoznatljiv po značajnim ulaganjima u obrazovanje od strane esornog ministarstva i Gradske uprave.

„Sa pomoćnikom ministra Milanom Pašićem imamo dugi niz godina izuzetno dobru saradnju. Ministarka prosvete i ministarstvo zaista pokazuju veliku pažnju prema Novom Pazaru, što je dokazano njihovim prisustvom prvog dana školske godine i na današnjem regionalnom sastanku koji se održava ovde. Naš cilj, zajedno sa ministarstvom prosvete, je unapređenje osnovnog i predškolskog obrazovanja. Današnji regionalni sastanak je od velikog značaja za razvoj ustanova za vaspitanje predškolske dece, jer je bitno stvoriti najbolje uslove za boravak dece i rad vaspitača. Uskoro očekujemo otvaranje novog vrtića u Ćukovcu, koji će pružiti izvrsne uslove za našu najmlađu populaciju. Gradska uprava ulaže u predškolske ustanove i obrazovanje, budžet za predškolsko obrazovanje je porastao sa 165 miliona dinara u 2016. godini na 570 miliona dinara u ovoj godini, što je više nego trostruko povećanje. Budžet je sa 2 milijarde dinara porastao na 4,5 milijarde dinara, što znači da je izdvajanje za predškolsko obrazovanje raslo brže nego sam budžet. Akcenat u narednom periodu će biti na daljem razvoju predškolskih ustanova i uslova za naše najmlađe sugrađane”, izjavio je gradonačelnik Biševac.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić istakao je da ima odličnu saradnju sa rukovodstvom Novog Pazara i menadžmentom predškolske ustanove. „Novi Pazar je proaktivna lokalna samouprava koja uvek nudi projekte za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja,“ rekao je Pašić nakon radnog sastanka.

„Ideja ovih sastanaka je da sa kolegama iz predškolskih ustanova razgovaramo o aktuelnostima u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmenama legislativa, unapređenju kompetencija zaposlenih i početku nove radne godine. Fokus je bio na bezbednosti dece i zaposlenih, kao i na kompetencijama vaspitača. Značajno je što su ovde predstavnici Novog Pazara, Sjenice, Tutina, kao i kolege sa Kosova i Metohije. Pre sastanka smo kolegama dostavili upitnik kako bismo čuli njihovo mišljenje. Zahvaljujemo gradu Novom Pazaru na domaćinstvu. Nakon sastanka planirana je poseta jednoj predškolskoj ustanovi, gde će kolege imati priliku da razmene iskustva i primere dobre prakse”, naveo je Pašić.

Pašić je naglasio da je cilj unapređenje uslova u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, podizanje kvaliteta i poboljšanje uslova za zaposlene. Izmene zakonskih i podzakonskih akata su tema o kojoj su mišljenja podeljena. Neki smatraju da su zakonski normativi u grupama optimalni, dok drugi misle da treba da se menjaju. Ovakvi sastanci su potrebni i kolege to potvrđuju. Potrebna im je edukacija za menadžment i unapređenje kompetencija.

„U prethodnom periodu smo u sve predškolske ustanove uveli primenu novih osnova i programske koncepcije, što je donelo izazove u opremanju, implementaciji, saradnji i komunikaciji. Ove godine počinjemo sa spoljnim vrednovanjem predškolskih ustanova. Planirano je da 27 predškolskih ustanova bude uključeno u ovaj proces. U prethodnom ciklusu, 91% predškolskih ustanova imalo je ocenu 3 ili 4, što su dve najviše ocene,“ zaključio je Pašić.

Na sastanku su istaknuti planovi za razvoj predškolskih ustanova i poboljšanje uslova za decu i vaspitače.

“Ovaj sastanak je jedan od niza aktivnosti koje pokazuju kako ministarstvo prosvete vodi računa o nama. Ovo je još jedna aktivnost koja dokazuje da smo im na prvom mestu. Početak radne godine donosi mnogo posla, od organizacije do poštovanja svih zakonskih regulative. Drago mi je što smo imali priliku da se okupimo sa kolegama iz regiona, Sjenice, Tutina, Kosovske Mitrovice. Nadam se da će nakon ovog sastanka saradnja biti pojačana. U ime moje predškolske ustanove ‘Mladost’ mogu reći da smo spremni za saradnju, što je veoma važno za nas i za druge predškolske ustanove u okolini”, istakla je Sabina Hoćanin, direktorka predškolske ustanove “Mladost