SINGAPUR – Papa Franja danas je nastavio posetu Singapuru, gde završava 12-dnevnu turneju po Aziji i Okeaniji, pozvavši na pravedne plate za milione nisko plaćenih stranih radnika u tom gradu-državi.

Papa je izrazio zabrinutost za brzo starenje stanovništva Singapura i migrantsku radnu snagu, prvenstveno usredsređenu na građevinarstvo i industriju domaćih usluga.

”Nadam se da će posebna pažnja biti posvećena siromašnima i starima… kao i zaštiti dostojanstva radnika migranata. Ovi radnici mnogo doprinose društvu i treba im garantovati poštenu platu”, rekao je papa u obraćanju pred oko 1.000 političara i civilnih i verskih lidera na Nacionalnom univerzitetu Singapura.

U Singapuru je bilo 1,1 milion stranaca na radnim dozvolama koji su zarađivali manje od 3.000 singapurskih dolara (2.300 dolara) mesečno u decembru 2023, uključujući 286.300 radnika u domaćinstvima i 441.100 radnika u građevinarstvu, brodogradilištu i procesnim sektorima, pokazuju vladini podaci.

Mnogi radnici migranti dolaze iz obližnjih zemalja kao što su Filipini, Malezija, Kina, Bangladeš i Indija, prenosi Rojters.

Papin govor usledio je nakon privatnih sastanaka sa predsednikom Tarmanom Šanmugaratnamom i premijerom Lorensom Vongom u zgradi parlamenta zemlje, gde je pontifik dočekan uz formalnu počasnu gardu i vatikansku himnu.

Takođe mu je poklonjena bela orhideja, novi hibrid koji je nazvan u njegovu čast.

Singapur se takođe suočava sa brzim starenjem stanovništva, a stopa rađanja pala je ispod jedan 2023. godine.

Istovremeno, papa je pohvalio napore Singapura da se suoči sa klimatskim promenama, nazvavši ga primerom za druge zemlje.
”Vaša posvećenost održivom razvoju i očuvanju stvaranja je primer koji treba slediti, a vaša potraga za inovativnim rešenjima za rešavanje ekoloških izazova može da podstakne druge zemlje da učine isto”, rekao je papa.

Singapur ima 5,92 miliona stanovnika, od kojih se 31 odsto izjašnjava kao budisti, dok je rimokatolika oko 210.000, a zemlji su prisutne i muslimanske, hinduističke i taoističke zajednice.

Franja je pohvatio Singapur kao “mozaik etničkih grupa, kultura i religija koji žive zajedno u harmoniji” i rekao da politički zvaničnici “sprečavaju da ekstremizam i netolerancija ojačaju ili ugrožavaju društveni sklad”.

Kasnije danas, on će održati misu na nacionalnom sportskom stadionu, gde se očekuje prisustvo oko 55.000 vernika, uključujuči i katolike koji putuju iz Hong Konga na događaj.

Papa je prethodno posetio Papuu Novu Gvineju, Indoneziju i Istočni Timor, a očekuje se da će sutra krenuti nazad u Rim.

Indeksonline.rs/Tanjug