NJUJORK – Američki reper i hip-hop mogul Šon “Didi” Koms danas je pred sudom u Njujorku optužen za zaveru, trgovinu ljudima i prevoz osoba radi prostitucije, navodi se u optužnici koja je objavljena danas.

Tužilac Južnog okruga Njujorka Dejmijan Vilijams izjavio je da su repera na Menhetnu uhapsili federalni agenti, a njegov advokat Mark Anjifilo je izjavio da se radi o ”nepravednom” krivičnom gonjenju.

”Šon ‘Didi’ Koms je muzička ikona, samostalni preduzetnik, porodičan čovek pun ljubavi i dokazani filantrop koji je proveo poslednjih 30 godina gradeći carstvo, obožavajući svoju decu i radeći na podizanju crnačke zajednice”, rekao je Anjifilo.

On je dodao da njegov klijent nije zločinac, kao i da se Koms dobrovoljno preselio u Njujork u iščekivanju optužbi, prenosi Rojters.

U novembru, repera je bivša devojka, pevačica Kasandra Ventura, optužila za fizičko zlostavljanje, seksualno ropstvo i silovanje tokom njihove decenije duge veze.

Ona je pristala na poravnanje jedan dan nakon tužbe, a Koms je negirao njene navode.

Istovremeno, reper se suočio sa nekoliko građanskih tužbi žena i muškaraca koji su ga optužili za seksualni napad i druge vrste zlostavljanja.

Njegovi advokati su se borili protiv tih slučajeva na sudu, a federalni agenti upali su u njegove domove u Los Anđelesu i Majami Biču na Floridi pre šest meseci.

Pevačica Daun Ričard optužila je prošle nedelje Komsa u tužbi za seksualni napad, zlostavljanje, trgovinu ljudima, rodnu diskriminaciju i prevaru.

Sudija u Mičigenu je ovog meseca naložio Komsu da plati 100 miliona dolara Deriku Liju Smitu, koji je rekao da ga je Koms drogirao i seksualno napao na zabavi pre skoro 30 godina, nakon što se Koms nije pojavio da se brani na sudu.

Koms je takođe odbacio tvrdnje navedene u tužbi Rodnija ‘Lil Roda’ Džonsa za trgovinu ljudima, koga je reper zaposlio kao producenta na svom izdanju ”The Love Album: Off the Grid“ iz 2023.

Suočen je i sa optužbom za silovanje devojčice, a on je negirao sve optužbe.

Prethodno, Koms je u martu 2001. oslobođen optužbi za mito i posedovanje oružja u krivičnom procesu za pucnjavu u noćnom klubu u kojoj su tri osobe ranjene.

Indeksonline.rs/Tanjug