VAŠINGTON – Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp osudio je antisemitizam nekoliko sati nakon što je Si-En-En (CNN) objavio da je republikanski kandidat za guvernera Severne Karoline, Mark Robinson, izneo seriju rasnih i seksualnih komentara na veb stranici, gde je sebe takođe nazivao “crnim nacistom”.
Tramp nije komentarisao Robinsonove izjave tokom jučerašnjeg obraćanja grupi jevrejskih donatora i Izraelsko-američkom savetu u Vašingtonu, prenosi AP.
Trampova kampanja izdala je saopštenje nakon što je CNN objavio Robinsonove komentare, ali nije pomenula Robinsona.
U zvaničnom saopštenju je navedeno da je Tramp “fokusiran na pobedu u Beloj kući i spasavanje zemlje” i da je Severna Karolina “vitalni deo tog plana”.
Tramp je juče na donatorskom događaju u Vašingtonu pod nazivom “Borba protiv antisemitizma u Americi” obećao Amerikancima Jevrejima da će biti njihov zaštitnik.
“Moje obećanje Amerikancima Jevrejima je sledeće: Vašim glasom, ja ću biti vaš branilac, vaš zaštitnik i biću najbolji prijatelj koji su Amerikanci Jevreji ikada imali u SAD”, rekao je Tramp.
CNN tvrdi da je Robinson objavio niz komentara na pornografskoj veb stranici “Nud Africa” (Nude Africa) pre više od 10 godina, u kojima je sebe nazvao “crnim nacistom” i izrazio podršku ponovnom uspostavljanju ropstva.
Robinson je negirao da je reč o njegovim komentarima i objavio video na društvenim mrežama u kojima demantuje navode CNN-a.
“Dozvolite mi da vas uverim u stvari koje ćete videti u toj priči – to nisu reči Marka Robinsona”, rekao je on i objavu CNN nazvao “pogrešnim tabloidnim lažima”.
Nedavne ankete u Severnoj Karolini nisu pokazale veliku razliku između Trampa i kandidatkinje demokrata Kamale Haris, ali su iste ankete pokazale da demokratski kandidat za guvernera Severne Karoline Džoš Stajn ima prednost u odnosu na Robinsona, navodi AP.
Agencija dodaje da pojedini analitičari ocenjuju da bi Robinsonovi komentari, uključujući i onaj iz 2012. u kojem je rekao da preferira nacističkog diktatora Adolfa Hitlera od rukovodstva u Vašingtonu, mogli da ugroze Trampove šanse da osvoji Severnu Karolinu, ključnu državu.
“Ova priča nije o guvernerskoj trci u Severnoj Karolini. Reč je o predsedničkoj trci”, smatra Pol Šumaker, republikanski analitičar.
On takođe ocenjuje da bi Tramp mogao da izgubi državu u kojoj je pobedio 2016. i 2020. godine.

indeksonline.rs/Tanjug