MEDISON – Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je održao u Viskonsinu jedan od svojih najoštrijih govora protiv imigranata koji su ilegalno prešli američku granicu i počinili zločine a svoju protivkandidatkinju, demokratu Kamalu Haris nazvao “mentalnim invalidom”, naveli su američki mediji.

Tramp, koji je, kako piše Njujork tajms, često dovodio u pitanje mentalne sposobnosti predsednika SAD Džoa Bajdena, rekao je na predizbornom skupu u Viskonsinu da je “Džo Bajden postao mentalni invalid a Kamala je takva rođena”.

On je optužio Harisovu, koja je u petak posetila američko-meksičku granicu, za to što su neki migranti počinili zločine nakon što su ilegalno ušli u SAD, tvrdeći da je odgovorna za “brisanje američke granice”, prenosi AP.

“Oslobodiću Viskonsin od masovne migrantske invazije. Oslobićemo zemlju”, rekao je bivši američki predsednik.

Tramp je izrazio nadu da će frustracija zbog ilegalne imigracije rezultirati glasovima u Viskonsinu i drugim ključnim državama, osudio je ljude koji prelaze granicu između SAD i Meksika nazivajući ih “otrovom za krv zemlje” i obećao je da će, ukoliko bude izabran, sprovesti najveću deportaciju u američkoj istoriji.

Tokom svog govora republikanski predsednički kandidat bio je okružen posterima koji prikazuju ilegalne migrante uhapšene zbog počinjenih ubistava i drugih nasilnih zločina i transparentima “Zaustaviti imigrantski kriminal” i “Deportujte odmah ilegalce”.

Prema zvaničnim podacima američke vladde oko sedam miliona migranata uhvaćeno je u ilegalnom prelasku granice SAD i Meksika tokom Bajdenove administracije, što je rekordno visok broj koji je podstakao kritike Trampa i republikanaca na račun Harisove i Bajdena.

Sarafina Čitika, portparolka Kamale Haris, rekla je nakon Trampovog govora da “on nema ništa inspirativno da ponudi američkom narodu, samo mrak”.

indeksonline.rs/Tanjug