Za obnovu Altun Alem džamije, jednog od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika Novog Pazara i verskih simbola Bošnjaka, izdvojeno je ukupno 67 miliona dinara. Ministarstvo turizma i omladine Srbije obezbedilo je 56 miliona dinara, dok je Grad Novi Pazar dodatno uložio 11 miliona kako bi se omogućila sveobuhvatna rekonstrukcija ovog značajnog objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije preuzeo je kompletnu izradu projekta rekonstrukcije i revitalizacije, uz konzervatorski nadzor koji će osigurati očuvanje autentičnosti i kulturne vrednosti Altun Alem džamije. Ovaj projekat predstavlja ključan korak u očuvanju ne samo arhitektonskog nasleđa Novog Pazara, već i identiteta lokalne zajednice.

Altun Alem džamija, podignuta u 16. veku, poznata je po svojoj izuzetnoj lepoti i specifičnoj arhitekturi, a predstavlja jedno od najznačajnijih dela islamske umetnosti u ovom delu Evrope. Obnova džamije će doprineti ne samo očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa, već i unapređenju turističke ponude Novog Pazara.

indeksonline.rs