BEOGRAD – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da su odnosi Srbije i Turske takvi da se može reći da je “zlatno doba”, a da tim odnosima, kako je rekao, upravljaju ekonomski odnosi.

Sa predsednikom Vučićem, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji u Palati Srbija, razgovarao je i o regionalnoj saradnji i stabilnosti na Balkanu.

Turski predsednik je naveo da je odnos dve zemlje unapređen otvaranjem konzulata u Novom Pazaru 2022. godine, kao i Kancelarije za odnose sa stanovništvom u Nišu.

“Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima i u poslednje dve godine smo dostigli ono što smo očekivali, preko dve milijarde dolara trgovinske razmene”, rekao je Erdogan.

On je naveo da očekuje da će broj turista iz Srbije biti veći od onog broja koji je bio 2022. godine i dodao da se trenutno radi na tome da putovanje bude omogućeno putem ličnih karata.

Erdogan je rekao da turski podizvođači rade na 95 projekata u iznosu od preko dve milijarde dolara i da u Srbiji u građevini Turska zapošljava 10.000 radnika koji, kako je rekao, doprinose srpskoj privredi.

“Razmenili smo naše mišljenje i naša očekivanja vezano za regionalnu saradnju i još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu i u okviru toga je jako važno imati zdrav razum u pristupu kada je reč o tenzijama između Kosova i Srbije i svega što se dešavalo nedavno. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u Bosni i Hercegovini”, rekao je Erdogan.

Bosna i Hercegovina je, kako je rekao, politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir, ali i promeniti što pre.

“Mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu i ja sam mnogo puta to podvukao koliko Srbije igra konstruktivnu ulogu”, naveo je Erdogan.

Takođe, ukazao je da su potpisani sporazumi koji će dodatno ojačati ugovorne obaveze između dve zemlje.

Erdogan je još jednom je zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i dodao da su se tokom razgovora fokusirali na političke, ekonomske, turističke i teme vezane za odbranu i saradnju u tim oblastima.

”Naši napori su zasnovani na scenariju gde su obe strane pobednici i gde ćemo svi imati korist od takvih razmena. Nadam se da će odluke koje smo doneli biti plodotvorne”, kazao je Erdogan.

Erdogan je preneo da su tema razgovora sa Vućićem bila i dešavanja u Gazi, na prostoru Palestine i u Libanu.

On je ocenio i da je krajnje vreme da se zaustave napadi Izraela u Gazi, Palestini i Libanu i pozvao države da se ohrabre i zvanično priznaju Palestinu kao nezavisnu državu.

”U korenu problema je izraelska okupacija Palestine i treba se vratiti na odluku iz
1967. godine vezano za suverenitet i teritorijalni integritet Palestine i da Istočni Jerusalim bude glavni grad”, rekao je Erdogan i dodao da međunarodna zajednica treba da se opredeli u slanju pravih poruka i da kako je nveo, “masakr u Palestini bude viđen kakav jeste”.

Ponovio je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da ulaže napore da se uspostavi trajni mir.

indeksonline.rs/Tanjug