RIM – Italijanska premijerka Đorđa Meloni je, učestvujući na Samitu lidera devet mediteranskih zemalja članica EU na Kipru, osudila izraelske napade na mirovnjake UN u Libanu, ističući da je to neprihvatljivo i zalažući se za jačanje mirovnih trupa.

Meloni je, nakon usvajanja zajedničke deklaracije, koja je sačinjena uz učešće Francuske i Španije, najavila da tokom narednog sastanka grupe G7 o odbrani želi da pokrene inicijativu u koju bi bile uključene i druge zemlje kako bi se zajednički ostvarili napori na jačanju mirovnih trupa u Libanu, prenosi medij Italy24.

Glavni ciljevi njene vlade, kako je naglasila, ostaju prekid vatre u Gazi i Libanu, kao i oslobađanje svih izraelskih talaca i pomoć civilnom stanovništvu, uz rešenje zasnovano na dvema državama kao put ka trajnom miru.

Prema njenim rečima, u tom cilju su potrebni saradnja i dijalog koji se moraju otvoriti ka novim, mogućim rešenjima.

U tom smislu, Meloni je istakla ključnu ulogu Jordana proteklih meseci na humanitarnom nivou.

Ona je podsetila da je Italija sprovela inicijativu Hrana za Gazu, koja ne bi bila moguća bez doprinosa Jordana.

Na samitu mediteranskih lidera EU u Pafosu na Kipru, italijanska premijerka je govorila i o tome da je taj region za njenu zemlju strateški prioritet.

Ona je naglasila da veoma pažljivo prati budući Pakt za Mediteran, koji je inspirisan novim jednakim pristupom EU prema svojim južnim susedima.

Meloni je ukazala da je Italija uvek podržavala takav pristup, posebno jer je on povezan i sa pitanjem dominantnih tokova migracija, pa su i u tom smislu važni saradnja i dijalog svih aktera na terenu.

indeksonline.rs/Tanjug