BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je u nastavku suđenja pripadnicima organizovane kriminalne grupe Zorana Jotića Jotke, jedan od pripadnika Stefan Radulac najavio štajk glađu zbog neudobnog kreveta u zatvorskoj ćeliji.

Radulac se sudiji požalio da su ga pre pet dana premestili u novu ćeliju gde je na krevetu dušek veličine 3 cm, zbog čega ne može da spava.

Dodao je da je tražio nove “kocke” za krevet i da su mu obećali, ali da još nisu doneli, zbog čega je rekao da od danas počinje da štrajkuje glađu i izneo tvrdnju “da su bolje uslove imali u logoru ‘Aušvic'”.

Sa druge strane, Jotić se požalio na cimere u sobi koji su “matori” i da zajedno imaju ukupno 250 godina i zapretio da će jednog “matorog izubijati” čim se vrati u sobu.

Jotić tvrdi da je u ćeliji zagušljivo, da nema vazduiha i da je prljavo, te bi trebalo da pošalju nekog mladog momka koji bi “oribao” sobu.

Sudija im je objasnio da se najpre moraju obratiti upravniku zatvora i ukoliko on ne odgovori, onda treba da se obrate sudiji za izvršenje.

Na suđenju je, između ostalog, ispitana svedok Violeta Jovanović, supruga Jotićevog nekadašnjeg saradnika Nenada Jovanovića, a tokom njenog svedočenja sudija je optuženog nekoliko puta opomenuo da je ne vređa.

Pre samog ulaska svedoka u sudnicu, predsednik sudskog veća je upozorio Jotića da se ponaša pristojno, dok je Jotić odgovorio “Kad sam ja bio nepristojan” i nazvao svedoka “mučenicom”.

Violeta Jovanović je ispričala da je 300.000 evra ili maraka, nije mogla da precizira, Jotićeva bivša supruga dala noćnom portiru da preda njima (Jovanovićima), a to je, kako tvrdi svedok, deo novca koji je Jotićeva bivša žena ponela sa sobom kada je napustila kuću.

Jotićeva bivša supruga ju je, prema rečima svedoka, pozvala i rekla da taj novac preda Jotiću.

Međutim, kako Jotića nisu ni čuli ni videli, novac je ostao u kutiji u njihovom stanu.

Kako je ispričala, vremenom su uzimali novac iz te kutije kako bi platili advokate.

Po izlasku Jotića iz zatvora 2018. godine, njen suprug je potpisao ugovor sa Jotićevom suprugom Marijom Jotić o pozajmici, u kom se navodi da Jovanovići duguju Jotićima tih 300.000 maraka ili evra.

Jotić je negodovao kada je svedok odgovarala da joj nije poznato da li je on imao udeo u firmi “Balkan-tron”, koja je proizvodila vreće za cement i da li je sa njenim suprugom ulagao novac, tvrdeći da je ona često bila prisutna u situacijama kada je on pregovarao sa njenim suprugom.

Sudija je regovao i nekoliko puta opomenuo Jotića, na šta je on rekao ” Nemojte samo novčano da me kaznite, ja nemam odakle da platim. Opljačkan sam”.

Jotić tvrdi da mu je Jovanović rekao da ima 20 odsto udela u”Balkan-tronu” te je negodovao jer je firma prodata, a on kao akcionar nije obavešten i nije dobio novac.

Nenad Jovanović zvani Mali Bidža je, inače, uhapšen sa Jotićem i njegovom suprugom 2019. godine zbog sumnje da je prao novac, a u međuvremenu je pravosnažno osuđen.

Svedok Mihailo Stepanović koji je bio akcionar u istoj firmi, je ispričao da se on bavio proizvodnjom i da ne zna ništa o Jotićevim ulaganjima i dogovorima sa Jovanovićem.

Jotić tvrdi da je ovaj svedok bio uhapšen zajedno sa njim zbog pucnjave na direktora cementare koja je dugovala “Balkan-tronu” 2,5 miliona evra, kako je rekao optuženi.

Najpre je ispitan veštak Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku Marko Popadić, koji je naveo da bi u 90 odsto slučajeva čestice koje potiču od inicijalne kapisle ostale u automobilu u koji je pucač, u ovom slučaju optuženi Stefan Radulac, ušao odmah nakon ispaljenja 13 hitaca.

Popadić je objasio da postoje i pištolji koji su napravljeni tako da ne ostavljaju te čestice, kao i da čestice mogu protekom vremena, vremenskim uslovima da se skinu sa površine na koju su pale.

Advokat Dejan Lazarević je istakao da se mišljenem veštaka nedvosmisleno utvđuje da napadač nije ušao u automobil “golf” nakon izvršenog ubistva.

Preslušani su i audio snimci razgovora Jotića i optuženog Igora Gajića, u kom pominju da se Stefan Radulac nakon ubistva Dejana Stankovića krije na KiM ili u Nemačkoj, na šta je Jotić rekao da nema smisla da su oni organizovali ubistvo koje je izvršio Radulac i da posle ne znaju gde se on krije.

Ovi razgovori su dobijeni tajnim prisluškivanjem Jotićevog automobila, kao i automobila ostalih optuženih pripadnika njegove grupe.

Na kraju suđenja odbrana je predložila sudu da ukine pritvor Jotiću, o čemu će sud doneti odluku na sledećem suđenju koje je zakazano za 6. novembrar.

Jotiću i pripadnicima njegove grupe sudi se, pored ostalog, za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca 6. juna 2018. godine.

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu, te je ukinuo deo presude kojom su optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne.

Prema optužnici, Dejana Stankovića je ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića zvanog Peta, koji je bio jedan od bliskih Jotićevih prijatelja.

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gde je odslužio jedinstvenu kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen u dva procesa – kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije “Sablja” marta 2003. godine.

Ubijeni Dejan Stanković Ždroginac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine na Novom Beogradu.

Indeksonline.rs/Tanjug