Čačak – Nakon učestalih napada na novinare na teritoriji Čačka, a poslednji u nizu dogodio se na protestu u Preljini, oglasilo se Udruženje medija i medijskih radnika koje je, kako tvrde, usled brojnih propusta zatražilo od ministra policije Ivice Dačića, da smeni čelnika PU Čačak, Draška Darijevića navodeći da u više navrata nisu odreagovali na pravi način, štiteći prava slobode medija, slobode kretanja i zaštiti bezbednosti novinara i medijskih radnika. U saopštenju se navodi:

– Svedoci smo da su mediji i medijski radnici sve više na meti napada kojekakvih aktivista i demonstranata i da im je čak i lična bezbednost ugrožena. Smatramo da PU Čačak nije dovoljno učinila da zaštiti neometan rad novinara i da im je bezbednost bila ugrožena na Kablaru, u Preljini i drugim mestima odakle su izveštavali, istče se u saopštenju UMMR.

Dodaju da su u više navrata prijavljivani su slučajevi gde su novinarske slobode i bezbednost dovedeni u pitanje.

– Poslednji odgovor PU Čačak da ‘niko nije prijavio nasilje prema novinarki Informer televizije Dragani Ćendić’ koja je najbrutalnije maltretirana i vređana na protestima ekologa u Preljini što se čak videlo i u direktnom tv prenosu, kap je koja je prelila čašu. Smatramo da načelnik PU Čačak treba da podnese ostavku ili bude smenjen”, kaže se u saopštenju Udruženja medija i medijskih radnika upućenom Ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.

Indeksonline.rs/Rina