PARIZ- Francuskinja Žizel Peliko (72), koju je bivši suprug devet godina drogirao pa je silovao i dovodio više od 50 drugih muškaraca da je siluju, danas će se pred sudom izjasniti o dosad prikupljenim dokazima.

Ona je postala heroina među feministkinjama jer je insistirala da suđenje za silovanje njenom bivšem mužu i 50 drugih muškaraca bude javno, navodi Gardijan.

Nekadašnju menadžerku za logistiku tadašnji suprug Dominik Peliko (71) bez njenog znanja je opijao tabletama za spavanje i lekovima protiv anksioznosti, koje joj je sipao u hranu i piće, a zatim pozivao muškarce da je siluju, u periodu od 2011. do 2020. godine u selu Mazan u Provansi.

Dominik Peliko je priznao optužbe i rekao da je gotovo deset godina bio u kontaktu sa muškarcima na onlajn platformi za razgovore, gde je pod šifrom “Bez njenog znanja” organizovao dolazak stranaca u njihovu kuću kako bi je silovali dok je ona bila u nekoj vrsti kome.

On je priznao da ju je i sam silovao.

Žizel Peliko je na sudu prošlog meseca rekla da nikada nije tadašnjem mužu dala pristanak za tako nešto.

Tokom dvomesečnog suđenja, sud je saslušao desetine optuženih muškaraca, od kojih je većina porekla silovanje.

Neki su izjavili da su mislili da se ona pretvara da spava ili da igra neku vrstu igre, ili da su smatrali da je odobrenje njenog muža bilo dovoljno.

Muškarcima kojima se sudi, a koji su stari od 26 do 74 godine, suočavaju se sa kaznama od 20 godina zatvora, a među njima su bolničar, novinar, zatvorski čuvar, član gradskog veća, vojnik, vozač kamiona i farmeri.

Osamnaest među njima nalaze se u pritvoru, dok su 32 optužena muškarca na slobodi, a jedan je u bekstvu, navodi televizija BFM.

Indeksonline.rs/Tanjug