BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija dati sve od sebe da ubrza svoj evropski put i da uradi sve što može u sladu sa neophodnim reformama koje mora da izvrši.

“Ja sam rekao, Ursuli (predsednica EK Fon der Lajen), verovatno sam i sam kriv. Možda lično nisam bio toliko posvećen zbog drugih stvari, zbog toga što nije lako biti u našim cipalama, i zbog Kosova i Metohije i zbog svega drugog, ali ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put”, rekao je Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen, odgovarajući na pitanje da li je sa predsednicom EK razgovarao o dinamici puta Srbije ka EU i konkretnim preprekama sa kojima se Srbija suočava.

Naglasio je da će i EU morati da donese i neke strateške odluke o tome koliko ko zaslužuje da bude njen deo.

Vučić je dodao i da je njegovo mišljenje da koliko je dobro i važno za nas da budemo deo EU, toliko je jednako, odnosno tek samo malo manje, važno i za njih da ovaj deo Evrope bude u okviru EU.

Predsednik Srbije se još jednom zahvalio Fon der Lajen na poseti i na izuzetno otvorenom razgovoru, dodavši da kada se zemlja vodi, onda mora da se vodi računa o svim detaljima i da se računa kako će i koliko penzije, plate da se isplaćuju, koliko će da raste privatni sektor, ali i kako da se poveća izvoz.

“Politika vam dođe kao rezultat svega toga, a ne obrnuto. Ne mogu naše želje da usmeravaju ono što su objektivni faktori i u skladu sa tim moramo da se ponašamo. Na žalost mnogih, ja ne mogu da ispunjavam želje koje proizlaze iz nečijih emocija uvek, već je moj posao da donesem korist našim građanima i to ću nastaviti da radim”, istakao je Vučić.

On je istakao da je stalno ponavljao stav da je Srbija na evropskom putu, a da će čuvati tradicionalno dobre odnose sa prijateljima na istoku i da je sa tim stavom dva puta ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima.

Na pitanje novinara upućeno predsednici Evropske komije Ursuli fon der Lajen da li je sa Vučićem razgovala o odnosu Srbije i Rusije i kako komentariše prisustvo delegacije Srbije na samitu BRISK-a u Kazanju, posle Fon der Lajen je odgovorio i Vučić, koji je rekao da ona može da posvedoči da se često sam borio protiv nekada i 20 ili 25 šefova država i vlada kada su govorili o srpskoj neusklađenosti sa spoljnom politikom EU.

“Trudio sam se da objasnim našu poziciju. Siguran sam da će vam i Ursula reći, šta god mislila o meni, da to zahteva određenu hrabrost. Ali sam isto tako bio u stanju da kažem lice u lice, gde hoću i gde mislim da je Srbiji mesto. I ponoviću vam, pobedio sam na izborima dva puta govoreći ljudima da se nalazimo na evropskom putu i da ćemo čuvati tradicionalno dobre veze sa drugim prijateljima”, rekao je Vučić.

Dodao je da on nema dve priče.

“To je značilo da sam ja juče otišao u Vršac na godišnjicu ili na rođendan Srpske napredne stranke i rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će da bude na evropskom putu. Imam istu priču i juče i prekjuče i danas”, rekao je Vučić.

Rekao da je bi oni koji su navodno zabrinuti za evropsku budućnost Srbije svaki njegov odgovor koji bi išao protiv Rusa, Kineza ili bilo koga drugog na istoku odmah iskoristili i jednako bi bili protiv njegove izjave koja ne bi išla u prilog našim prijateljima na istoku.

“Ovde se postavlja samo pitanje kako i na koji način treba da se napadne vlast u Srbiji. Tako su izmislili danas tekst u londonskom Tajmsu, potpuno izmislili, apsolutno falsifikovali moje reči”, rekao je Vučić.

Dodao je da je o tome razgovarao sa Fon der Lajen i da ima prave rezultate istraživanja javnog mnjenja u Srbiji, prema kojima je 43 odsto građana za EU, a 42 odsto za BRIKS.

Kako je rekao, njegova politika se nije i neće rukovoditi istraživanjima javnog mnenja, ma koliko neko verovao da je suprotno.

“Poznajete li ikoga u ovoj zemlji ko je voleo ili ko je podržavao smanjenje plata i penzija? Ja ne poznajem nikoga. Ja sam to uradio. I zato je Srbija danas ovako snažna i ovako ekonomski jaka”, istakao je Vučić.

Fon der Lajen je rekla da prati Srbiju već pet godina i da je videla da je naša zemlja ostvarila značajan napredak, ističući da se nada da će Srbija i dalje uspešno ići ka pristupanju u EU.

“Na zemljama kandidatima je odluka koja definiše brzinu EU integracije i pristupanja”, rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara kada očekuje Srbiju u EU.

Fon der Lajen je naglasila da to pitanje nije lako i dodala da joj ga svaka zemlja kandidat za članstvo u EU postavlja.

“Važno je da otvoreno razgovaramo o tome. Proces pristupanja se zasniva na zaslugama i na zemlji kandidatu je da li će da ide sporije ili brže, odnosno da izabere brzinu i naravno kvalitet puta ka pristupanju EU”, rekla je predsednica EK.

Prema njenim rečima, u procesu pristupanja ka EU mora da se napreduje u svakom sektoru i kategoriji, a to zahteva i mnogo interakcija i razgovora.

“Sa planom rasta, već smo delimično otvorili vrata za ekonomsku integraciju, ali svi razgovori o vladavini prava, pravosuđu, spoljnoj politici su proces usklađivanja sa EU i kada se postigne cilj, to je korak napred ka pristupanju EU”, rekla je ona.

Indeksonline.rs/Tanjug