PODGORICA – Crnogorska vlada donela je odluku o zabrani ulaska ili prelaska preko svoje teritorije licima za koja se smatra da su odgovorna za kršenje ljudskih prava ili podrivanje demokratije u Rusiji, navodi se u saopštenju vlade.

Ulazak na teritoriju Crne Gore zabranjen je osobama koje su ”odgovorne za teška kršenja ili povrede ljudskih prava”, represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom, kao i licima čije ”aktivnosti na drugi način ozbiljno podrivaju demokratiju ili vladavinu prava u Ruskoj Federaciji”, ističe se u saopštenju vlade Crne Gore.

Ova odluka se takođe odnosi na lica koja pružaju ”finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku aktivnostima iz alineje 1 ovog stava ili na drugi način učestvuju u takvim aktivnostima” ili su povezana sa osobama koje su umešane u takve radnje.

Kako se dalje navodi, ove zabrane se odnose na državljane Crne Gore i ne utiču na slučajevima u kojima državu obavezuje međunarodno pravo.

Vlada je u petak na telefonskoj sednici donela Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukom Saveta EU i i usvojila Informaciju o ustupanju na raspolaganje putničkog motornog vozila Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore s Predlogom odluke o ustupanju na raspolaganje.

indeksonline.rs/Tanjug