Džamija Hadrovića u Podgorici, srušena 1956. godine i prva džamija u ovom gradu koja je nakon više od 270 godina izgrađena iz temelja, svečano je otvorena danas u naselju Drač.

Za muslimane Podgorice, ovo je istorijski trenutak jer će, nakon više od 270 godina, u Podgorici biti izgrađen islamski objekat.

Nakon više od dva i po veka, ovaj deo grada dobija obnovljeni islamski verski objekat, čime se obnavlja ne samo mesto molitve, već i važan simbol kulturnog i duhovnog nasleđa muslimana.

Glavni podgorički imam Džemo Redžematović izjavio je za Portal RTCG da su ih dobra volja i pozitivna energija vodili ka uspešnom ostvarenju ovog projekta.

„Malo duže je trajalo prikupljanje dokumentacije, ali smo na kraju uspeli sve da realizujemo kako treba“, dodao je on.

Redžematović je kazao da je džamija simbol zajedništva, jer su u njenoj izgradnji učestvovale i pravoslavne porodice.

„To su naša braća, naše komšije, i čak su među prvim donatorima bile pravoslavne porodice. Ovo je dovoljan dokaz da Crna Gora treba da ide samo tim putem. Moramo, trebamo i možemo zajedno živeti. Ovo je veliki dan za Crnu Goru i sve njene dobronamerne ljude. Bolje je graditi nego rušiti“, zaključio je Redžematović.

Svečanom otvaranju prisustvovali su reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, gradonačelnica Podgorice i funkcionerka Pokreta Evropa sad Olivera Injac, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ervin Ibrahimović, ministar socijalnog rada Damir Gutić…

Prema rečima Injac, džamija je simbol zajedništva, a Podgorica je uvek negovala multinacionalnost.

„Jedan od prioriteta svih gradskih vlasti bilo je očuvanje kulturnog identiteta. Naša obaveza i dužnost je da čuvamo podgoričku kulturnu baštinu. Ova džamija simbolizuje međusobno poverenje i solidarnost“, zaključila je ona.

Džamija sagrađena početkom 18. veka

Džamija Hadrovića sagrađena je početkom 18. veka, kako se navodi u Arhivu u Istanbulu, gde se može naći pod nazivom „Bejler bej džamija“ i „Alaj begova džamija“.

U narodu je poznata kao Hadrovića džamija zato što je, po odlasku Osmanlija, bratstvo Hadrovića koje se tu zateklo održavalo ovu džamiju.

Potomci porodice Hadrović i danas žive u Podgorici.

Ponovna izgradnja ove džamije počela je u januaru prošle godine.

Podgorica je nekada imala šest džamija. Četiri su porušene, dok su vernicima na raspolaganju, pored džamije na Draču, i dve koje se nalaze u naselju Stara varoš.

Foto:Radio Fatih