Izrael je izveo direktne vazdušne napade na vojne ciljeve u Iranu, što bi moglo približiti Bliski istok opasnosti od šireg regionalnog sukoba. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u subotu ujutro završile napade, gađajući postrojenja za proizvodnju raketa i dronova, kao i protivvazdušnu odbranu na nekoliko lokacija u Iranu. Prema izveštaju izraelskog javnog emitera, izvedena su tri talasa napada.

Iranska protivvazdušna odbrana saopštila je da su izraelski napadi ciljali vojne objekte u provincijama Teheran, Huzestan i Ilam, pri čemu je pričinjena “ograničena šteta” na određenim lokacijama.

Snimci emitovani na lokalnim medijima prikazuju protivvazdušnu odbranu kako ispaljuje projektile na dolazeće mete u centru Teherana, bez preciziranja koje su tačno lokacije napadnute. Zvanična iranska novinska agencija IRNA izvestila je da su u napadima poginula dva vojnika. „Vojska Islamske Republike Iran, braneći bezbednost zemlje i štiteći narod i interese Irana, žrtvovala je dva svoja borca dok je odbijala projektile kriminalnog cionističkog režima”, navedeno je u saopštenju.

Agencija Tasnim, pozivajući se na izvore, dodala je: „Iran zadržava pravo da odgovori na bilo koju agresiju, i nema sumnje da će Izrael doživeti proporcionalnu reakciju za svaku akciju koju preduzme.”

Visoki zvaničnik SAD opisao je napade kao „opsežne” i „precizne”, usmerene na vojne ciljeve širom Irana. Prema njegovim rečima, SAD nisu učestvovale u napadima, ali su sarađivale s izraelskom vladom kako bi napad bio sa smanjenim rizikom i bez štete za civile. „Efekat je bio proporcionalni odgovor u samoodbrani. Cilj je da se odvrate budući napadi i smanje kapaciteti Irana za napade u budućnosti,” rekao je zvaničnik.

U saopštenju IDF-a stoji: „Režim u Iranu i njegovi saveznici u regionu neumorno napadaju Izrael od 7. oktobra – na sedam frontova – uključujući direktne napade sa iranske teritorije. Kao i svaka druga suverena zemlja na svetu, država Izrael ima pravo i dužnost da odgovori.”

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je ove nedelje da će svi neprijatelji „platiti visoku cenu” za pokušaje da naude Izraelu.

Bela kuća je obaveštena neposredno pre izraelskih napada, a predsednik Džo Bajden prati situaciju. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu da izraelska odmazda ne bi trebalo da dovede do eskalacije sukoba.

„Razumemo da Izrael sprovodi ciljani napad na vojne ciljeve u Iranu kao vid samoodbrane i kao odgovor na iranski balistički napad na Izrael 1. oktobra”, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Šon Savet.

Državni mediji u Siriji takođe su izvestili da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela „neprijateljske ciljeve” i da su se „čuli zvuci eksplozija” u blizini glavnog grada Damaska.

Indeksonline