Novi Pazar – Većnik liste “Vakat je” Esad Rahić, izjavio je večeras nakon sednice BNV da ta lista neće odustati od principa koje je postavila kao uslov za učešće u radu BNV jer je to jedini način da Veće ostvari one ciljeve koji su definisani zakonom.

Nacionalni saveti imaju velika ovlašćenja u oblastima koje su važne za očuvanje identiteta Bošnjaka. Postavljanje maksimalističkih političkih zahteva, koji uz to nisu u nadležnosti Veća sprečava nas da rešavamo važna pitanja iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja koja su realno rešiva i moguća u saradnji sa državnim organima” rekao je Rahić za Indeksonline.rs

Komentarišući incidente koji su nastali prilikom održavanja skupštine BNV, Rahić je istakao, da nacionalno Veće treba da bude simbol jedinstva Bošnjaka a ne mesto daljih podela i razdora.

Smatram da treba obezbediti uslove za sve tri liste u radu Veća bez obzira da li predstavljaju deo većine ili su opozicija, jer smatram da možemo da postignemo koncenzus o najvećem broju pitanja koja su važna za identitet Bošnjačkog naroda. Zato ćemo mi težiti dijalogu, razgovorima i tražiti mogućnost da se postigne saglasnost svih većnika unutar BNV. To bi bio najveći doprinos ne samo radu veća već bi se time poslala i šira poruka koja će doprineti stabilizaciji prilika u Sandžaku” kazao je on.

Rahić je dodao, da su političke stranke te koje imaju različite programe i ideje i na izborima treba da traže podršku za svoje političke platforme, dok je BNV mesto koje treba da bude krovna institucija i kohezivni element za sve konstruktivne ideje bez obzira od koga dolaze.