BEOGRAD – Pacijentima su prve konsultacije i komunikacija sa specijalistom za vantelesnu oplodnju od vitalne važnosti za nastavak procedure i za kvalitet daljeg lecenja, rekla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović.

Ona je na glavnom programu 35. ESHRE kongresa u Beču predstavila je rezultate istraživanja na temu “Prve konsultacije sa IVF strucnjakom i problemi u komunikaciji”.

Na skupu ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) bili su prisutni pshilozi, ginekolozi, lekari i svi oni koji su povezani sa temom vantelesne oplodnje, rekla je Jovanoivić za Tanjug i dodala da se na najvećem evropskom dogadaju koji se bavi asistiranom reprodukcijom Srbija sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo predstavila prvi put.

Jovanović objašnjava da je istraživanje sprovedeno od novembra 2019. godine do marta 2019. godine i da je njime bilo obuhvaćeno 1630 ispitanika, od čega 890 iz Srbije, a 740 iz ostalih evropskih zemalja.

“Tema komunikacije je sve više prisutna u procesu VTO i jako je bitno kako pacijent komunicira sa pacijentom na početku i rezultati su pokazali da je prvi kontak između pacijenta i lekara važan, jer se tada stvara poverenje, od čega zavisi da li će se par odlučiti za postupak VTO”, rekla je Jovanović.

Istraživanjem su obuhvaćeni i stručnjaci za vantelesnu oplodnju koji su odgovarali na pitanja o problemima u komunikaciji sa pacijentima u toku prve posete (prvih konsultacija).

Istraživanje je popunilo 54 lekara iz zemlje i inostranstva, kaže Jovanović i objašnjava da je opšti cilj ovog istraživanja bio da se proceni kvalitet usluge i nege iz perspektive pacijenta i lekara kao i da prikaže realno stanje, zbog čega su upitnici bili u potpunosti anonimni.

“Kod nas pacijenti u primarnoj zdravstvenoj zaštititi ne dobijaju nikakve informacije o lečenju neplodnosti, pa samim tim kasnije odlaze na konsultacije sa IVF stručnjakom, dok u inostranstvu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pacijenti dobiju sve informacije koje su potrebne odmah”, dodaje Jovanović.

Ona takođe dodaje da je velika razlika u tome što pacijenti u inostranstvu odmah dobiju sve informacije o plaćanju samog postupka, dok su ispitanici u Srbiji naveli da su ove informacije dobili tek kada su ušli u sam postupak VTO.