Tutin – Problem nezaposlenosti u opštini Tutin je dugogodišnji a sa njim se lokalna samouporava tog grada suočava dugo godina. Predsednik ove opštine Kenan Hot kaže, da je za rešavanje ovog problema neophodan sistemski pristup kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

On je naveo da je višedecenijska centralizacija institucija sistema a sa druge strane raspad sistema u prošlosti (zatvaranje fabrika) i treća stvar infrastruktura koja ne dozvoljava lokalnom stanovništvu da radi na podsticaju a lokalna samouprava nema mehanizme da to reši.

Nije da mladi nisu upošljeni, upošljeni su, u tri zadnje godine u Tutinu se zaposlilo 3700 novih radnika. Na žalost oko 8000 imamo na zavodu a preko 50% su sa osnovnim i srednjim obrazovanjem” rekao je on.

Hot je kazao, da je u proteklih nekoliko godina u Tutinu počela da oživljava privreda, za šta je zaslužna dobra saradnja te samopurave sa domaćim ali i stranim organizacijama.

U protekle dve godine otvorene su dve fabrike, jedna je fabrika peleta koja upošljava 20 radnika, druga je fabrika nameštaja koja radi potpuno za izvoz i koja upošljava 100 radnika. Danas se pravi još jedna velika fabrika peleta koja će uposliti oko 50 radnika” rekao je on i dodao da lokalna samouprava radi sve što je u njenoj moći podsticajem proširenja kapaciteta uposli nove radnike.