Srpska gastronomska scena ponovo je u fokusu nakon dodele prestižnih Michelin priznanja za 2025. godinu.
Ovim postignućem, Srbija se još jednom afirmisala kao deo svetske kulinarske elite, nudeći domaćim i stranim posetiocima vrhunska gastronomska iskustva.
Najvažnija vest sa ovogodišnje liste je dodela prvih Michelin zvezdica u istoriji Srbije.
Restorani Langouste i Fleur de Sel osvojili su po jednu zvezdicu, čime su postali deo ekskluzivnog društva najboljih restorana na svetu.
Ova priznanja dodatno pozicioniraju Srbiju kao atraktivnu destinaciju za ljubitelje visoke kuhinje.
Pored toga, još 25 restorana iz cele zemlje dobilo je prestižne Michelin preporuke, što potvrđuje široku ponudu kvalitetnih restorana i raznovrsnost domaće kuhinje.
Takođe, restorani Iva New Balkan Cuisine i Istok nastavili su da nose oznaku Bib Gourmand, koja se dodeljuje restoranima koji nude izuzetne obroke po pristupačnim cenama.
Povodom ovog velikog uspeha, ministar turizma i omladine Husein Memić oglasio se na Instagramu, izrazivši zahvalnost svima koji su doprineli ovom uspehu: „Zahvaljujem Turističkoj organizaciji Srbije na predanom radu u dovođenju Michelina u našu zemlju, kao i METRO-u, globalnom partneru ove inicijative. Ova priznanja ne samo da podižu ugostiteljske standarde, već i dodatno jačaju turistički potencijal Srbije.”
Sa sve većim brojem međunarodnih priznanja, Srbija se brzo razvija u jednu od najuzbudljivijih gastronomskih destinacija u regionu, privlačeći turiste iz celog sveta u potrazi za jedinstvenim ukusima i vrhunskim kulinarskim iskustvima.
Indeksonline