Mihajlović: Zakon važi za sve, pa i za Stamatovića

Beograd – Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da to ministarstvo neće izdati građevinsku dozvolu za izgradnju gondole na Zlatiboru sve dok se ne dostavi neophodna dokumentacija i poručila da zakon važi za sve i da nema “dila i muljanja sa državom”.

“Milan Stamatović nije žrtva, već lokalni šerif koji napadima želi da prikrije šta se dešava na Zlatiboru. Svi moraju da prikupe i dostave dokumenta za građevinske dozvole, pa mora i on. Zakon važi za sve i za kuću i za gondolu”, rekla je Mihajlović.

Ona je jučerašnji protest Milana Stamatovića u Beogradu ocenila kao politički motivisan i naglasila da država nema ništa protiv izgradnje gondole, čak je izgradnja od javnog interesa, ali da ona mora da se gradi u skladu sa zakonom.

Beograd – Mihajlović je, na vanrednoj konferenciji za novinare, pokazala krivične prijave koje je ministarstvo podnelo nadležnom sudu protiv Stamatovića, zbog gradnje bez građevinske dozvole, kao i dopis upućen Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ministarka je pokazala i fotografije objekata koji se grade na Zlatiboru za koje kaže da ne postoji građevinske dozvola ili se grade na mestima gde ne bi smeli.

“Imamo lokalnog moćnika koji daje dozvole za izgradnju stambenih objekata gde ne bi smelo da se gradi”, rekla je Mihajlović i pokazala fotografije zgrada koje su izgrađene na kolektoru jezera.

Mihajlović je dodala da se u dokumentaciji koju je Stamatović dostavio ministarstvu ne vidi kuda ide gondola, niko ne garantuje bezbednost gondole, da nisu dostavljena dokumenta da su rešeni imovinsko-pravni odnosi, neophodne saglasnosti, te je zbog toga ministarstvo odbilo da izda građevinsku dozvolu.

Kako kaže iz ministarstva su dobili sve neophodne instrukcije šta treba da urade, ali da neko ili neće da dostavi sva dokumenta jer nešto kriju ili to ne znaju da urade.

“Stamatović je pre godinu i po dana nabavio opremu, a da ne zna kuda će ići gondola, da nema građevinsku dozvolu”, naglasila je Mihajlović.

Ministarka je rekla da Zlatibor nikada nije proglašen za prirodno dobro, te je građevinske dozvole za gradnju na toj planini izdavala opština Čajetina.

Pre nekoliko meseci, kako kaže, pokrenut je postupak da se to promeni i Ministarstvo poljoprivrede priprema pravilnik za koji Mihajlović očekuje da će se za mesec dana naći na sednici Vlade Srbije.

Nakon toga građevinske dozvole za izgradnju na Zlatiboru izdavaće Ministarstvo građevinarstva.