NJUJORK – Zamenik severnokorejskog izaslanika pri Ujedinjenim nacijama Kim In-riong izjavio je da bi SAD trebalo da ublaže “neprijateljsku politiku” pre nego što se organizuju razgovori dve zemlje, dok je Vašington izrazio zabrinutost da bi Pjongjang mogao da proizvede hemikaliju koja se koristi pri izradi nervnih otrova.

“Kao što je svima poznato, Amerikanci su načinili gest prema dijalogu, ali nisu važne reči, već dela. Ublažavanje neprijateljske politike politike prema Severnoj Koreji je preduslov za rešavanje svih problema na Korejskom poluostrvu. Glavni problem koji treba rešiti na Korejskom poluostrvu je okončanje takve politike, jer je to koren svih problema”, rekao je on, prenosi Rojters.

Severna Koreja najavila je razvoj raketa sa nuklearnim glavama, koje mogu da dobace do SAD, uz obrazloženje da je to neophodno zbog američke agresije.

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp upozorio je početkom aprila da je veliki konflikt sa Severnom Korejom moguć, ali da bi on više voleo diplomatski rasplet.

(Tanjug)