Pristina – Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, zakazanoj za danas u 10 sati, glasaće se o sudbini vlade. Ako ona opstane, predviđeno je da će premijer Kosova Isa Mustafa, odmah nakon toga Skupšitni proslediti na ratifikaciju sada već poznati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Noć uoči sednice, predsednik Skupštine je ipak zatražio da se demarkacija nađe pred poslanicima pre odlučivanja o vladi.

Ko će koga podržati

Vladajuća Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, zaseda uoči sednice Skupštine.

Enver Hodžaj, predsedništvo i parlamentarna grupa Demokratske partije će uskoro doneti odluku o tome da li će poslanici ove partije podržati zahtev opozicije o izglasavanju nepoverenja vladi.

– Atmosfera je pozitivna, zato što je Demokratska partija partija nade, optimizma i poverenja – kazao je on.

Kosovska opozicija inicijator glasanja

O sudbini vlade raspravlja se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez premijera Ise Mustafe, Demokratska partija Kadri Veseljija, istovremeno i predsedavajućeg Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Ukoliko vlada opstane, premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će Skupštini odmah proslediti sporan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom na ratifikaciju.

Napeti odnosi

Od kako je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dve najveće partije u zemlji poprilično su napeti.

Mustafa je, očekivano, protiv razrešenja vlade godinu dana pre isteka mandata, a u intervjuu za kosovski javni servis u utorak uveče rekao je i da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je inače Ramazan, mesec posta.

Koalicioni partner, Demokratska partija, još uvek se nije izjasnila po tom pitanju. Ono što je čelnik partije Kadri Veselji u nekoliko navrata ponovio poslednjih dana jeste da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da Vlada nije bila efikasna u odlučivanju.