Malinari traže bar 220 dinara za malinu (video)

UŽICE – ARILJE – Predstavnici Asocijacije malinara Srbije održali su danas u Arilju protest upozorenja nezadovoljni otkupnom cenom od 100 do 120 dinara po kilogramu ovogodišnjeg roda maline.Malinari su iz Arilja poručili da neće pristati na cenu manju od 220 dinara.

 

„Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu,jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 2oo do 220 dinara,a ove 100 dinara ,iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto,a prepolovljen je i u Evropi i svetu“,kaže predsednik Asocijacije malinari Srbije Dobrivoje Radović.

Malinari ističu da je trenutna cena ne pokriva ni troškove ,jer je,kako kažu,proizvođačka cena kilograma maline evro i osam centi.

Podršku malinarima dala je i Skupština opština Arilje koja je na poslednjoj sednici jednoglasno donela odluku da se uputi zahtev Vladi Srbije i resornom ministarstvu da organizuju hitan sastanak sa poslovnim udruženjem hladnjačara Srbije,na kome bi se postigao dogovor o akontnoj ceni maline.

„Predlažemo da država preuzme ulogu medijatora i preduzme odgovarajuće mere u vezi problema oko maline.Oni svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline u Srbiji,imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog prihoda,koji može biti i milijardu evra ako se regulišu stvari na tržištu“,kaže predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić.

Sa protesta malinara u Arilju poručeno je da ukoliko se akontna cena maline ne promeni od sledeće sedmice krenuće se sa radikalnijim protestima.

Izvor.ZoomUE