Opština Trstenik obezbedila gerontodomaćice

TRSTENIK – Opština Trstenik u naredna četiri meseca finansiraće jedanaest gerontodomaćica, čiji će cilj biti da brinu o četrdeset korisnika u šest sela na području opštine.

Vesna Milosavljević, predsednica udruženja „Ženska inicijativa“ iz Trstenika rekla je danas za Tanjug da se poslednje tri godine intenzivno brinu o starim licima.

„Projektna aktivnost koju sprovodimo dosta je dobro organizovana.

Medutim, u zimskom periodu nam je potrebna sva pomoć, jer se onda i broj korisnika povećava, a potrebno ih je sve opslužiti. Korisnici su zadovoljni pomoći koju dobijaju od akreditovanih gerontodomaćica, a naše udruženje uskoro dobija i licencu od ministarstva rada i socijalne politike za obavljanje ovakvih poslova“, rekla je Milosavljević.

Prosečna starost u opštini Trstenik prema poslednjem popisu bila

42,2 godine, ali ima tendenciju da na narednom popisu stanovništva bude viša, jer mnogo mladih odlazi iz ovog grada.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Chirić kaže da su uočili ovaj problem i iskoristili sve moguće potencijale kako bi pomogli starim licima.

„U saradnji sa Centrom za socijalni rad i Udruženjem „Ženska inicijativa“, trudili smo se da pomognemo starim licima. Tako da tokom godine stalno imamo programe i konkurse. Ministarstvo rada i socijalne politike je uvidelo da se trudimo da pomognemo starim sugrađanima, pa nam je opredelilo šest miliona dinara koje mi planiramo da utrošimo kroz program gerontodomaćica“, rekao je Chirić.