Nova Varoš – Istoričar iz Sjenice Salih Selimović predstavio je u gradu podno Zlatara poštovaocima pisane reči, a posebno ljubiteljima istorijsko-geografske građe knjigu „Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-pešterskoj visoravni“.Selimović je u svojoj jedanaestoj po redu knjizi prikupio i objavio podatke o 740 prezimena koja potiču na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

Tabanajući po selima od Kladnice, do Bara, Dolića, Buđeva, Korita i Karajukića Bunara, i tragajući po arhivima istraživač je među korice knjige sabrao podatke o 740 prezimena, o korenima familija, odakle su im stigli preci i gde su se sve zaputili.

Najveći broj prezimena nastao je u drugoj polovini 19. veka, a neka su starinom, još iz 16. veka – kaže Selimović.- Uz pisane tragove, kazivanja najstarijih ljudi, bez obzira na svu moguću subjektivnost, bila su, ipak, dragocena i najčešće putokaz za dalja istraživanja. Moram da kažem i to da sam nailazio na nerazumevanje, pa čak i na otvoreno odbijanje saradnje kod pojedinaca. Mnoga prezimena su se menjala iz više razloga – ističe autor knjige.

Pišući o poreklu porodica, autor knjige naveo je da su prezimena upisivana po ocu ili mnogo ređe po majci. Nastajala su i po zvanju i titulama rodonačelnika, mnoga su registrovana po zanimanju rodonačelnika, nadimku, nekoj telesnoj i karakternoj osobini, zatim u vezi sa nekom životinjom ili biljkom. Promocija knjige u izdanju užičkog „Grafičara“,u prisustvu velikog broja novovarošana održana je u ovdašnjoj Biblioteci “Jovan Tomić”.

Izvor.PP Media