HAG – Holandski Apelacioni sud potvrdio je da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su proterani iz holandske baze UN u blizini Srebrenice nakon što su to područje zauzele trupe bosanskih Srba, javlja Rojters.

“Sud je zaključio da je država Holandija postupala protivpravno”, rekao je sudija Gepke Dulek , prenosi AFP.

Sudija je dodao da su holandski UN mirovnjaci olakšali bosanskim Srbima da razdvoje muslimanske muškarce i dečake, te da su morali da znaju da postoji “realan rizik da se oni suoče sa nečovečnim postupanjem ili likvidacijama”.

Ovom pravosnažnom odlukom potvrđena je odluka iz 2014. godine prema kojoj su holandski mirovnjaci mogli da znaju da će, bosanski Srbi ubiti muškarce koji su tražili utočište u bazi u selu Potočari, ukoliko budu prisisljeni da je napuste – kao što jesu.

Presuda je pravosnažna i izrečena je u drugostepenom postupku po tužbi koju su podnele “Majke Srebrenice” protiv Holandije.

Prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjackih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potocarima, u okolini Srebrenice.

Na prvostepenu odluku žalila se holandska vlada, tvrdeći da oni nisu mogli da znaju da će muslimani biti ubijeni nakon povlačenja holandskih trupa.

Ova odluka se smatra izuzetkom, s obzirom da UN uživanju imunitet od krivičnog gonjenja.

AFP je danas preneo da će 206 holandskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog sviih štetnih posledica koje trpe povodom tog slučaja.

Punomoćnik ovih vojnika, advokat Majkl Ruperti rekao je holandskom mediju (Dutć late night talk show Jinek on Monday) da će u utorak 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 evra, a ukupna suma odštete iznosti oko 4,5 miliona evra.

“Oni i dalje osećaju štetne posledice u svim aspektima svog života i veruju da je za to odgovorno ministarstvo odbrane”, rekao je Ruperti.

Ministarka odbrane Janin Henis-Plashert prošle godine je priznala da je holandski bataljon koji je poslat u Bosnu bio “bez adekvatne pripreme… bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao”.

“To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima”, rekla je ona, podseća AFP.