Novi Pazar – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji Sulejman Ugljanin izjavio je sinoć da je od relevantnih političkih zvaničnika i organizacija zatražio nastavak konferencije o bivšoj Jugoslaviji.
Ugljanin je novinarima koje je okupio na svečanoj ramazanskoj večeri (iftaru) rekao da mnogo pitanja nije rešeno da su usvojeni neki principi da je ko želi da uđe u EU mora da ispuni neke uslove.

“To je podeljeno na 35 poglavlja a mi kao država imamo obavezu da to ispunimo. Jedno posebno važna stvar koja je važna za Srbiju jeste akcioni plan za manjine u okviru akcionog plana za poglavlja 23. i 24. rekao je Ugljanin.
Ugljanin je kazao da bivši radikali koji su na vlasti nemaju interes a da njihov nacionalni program jeste da nema manjina i nenacionalnih elemenata “dok je to tako, neće biti dobro. Ja se nadam da u Srbiji ima normalnih intelektualaca kojima je preče opšte javno dobro od ličnih javnih interesa i sa kojima možemo da odemo u EU” zaključio je Ugljanin

Međunarodna konferencija o bivšoj SFRJ je nastavljena u Londonu avgusta 1992. godine, potom u Ženevi 1993., 1994. i 1995. godine. Dejtonskim sporazumom zaustavljen je rat na teritoriji Bosne i Hercegovine ali nije rešena jugoslovenska kriza nastala raspadom SFRJ.

Pored ostalog nije rešen status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji. Miloševićev režim sa tzv. srpskim snagama i nakon Dejtona, nastavio je zločine i progon nesrpskog stanovništva na Kosovu i u Sandžaku. Do danas nisu rasvetljeni masovni zločini nad Bošnjacima u Sandžaku, nije riješen problem nestalih Bošnjaka, masovne otmice i drugi zločini zaključuje se u saopštenju BNV.

ceo snimak: