BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručili su danas plakete nagrađenim učenicima srednjih škola za rezultate postignute na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u 2016. godini i poručili da će učiniti sve da stvore uslove da mladi ostanu u zemlji i da tu rade.

Plakete je dobilo 1.407 najboljih učenika srednjih škola, a Brnabić je rekla da je na dan kao što je ovaj može da bude najponosnija što je predsednica Vlade Srbije.

“Kada se premijer često se, iz dana u dan, svako jutro probudite i dođete u kancelariju i uglavnom se bavite nekim problemima, gašenjem požara, rešavanjem nekih tekućih pitanja, ali nekako kada prihvatite da radite taj odgovoran posao nadate se da ćete imati povremeno dane kakav je ovaj dana”, rekla je Brnabić.

Obraćajući se dobitnicima plaketa, premijerka je podsetila da je u svom ekspozeu rekla da su dva osnovna prioriteta Vlade Srbije obrazovanje i digitalizacija.

“Rekla sam to jer iskreno verujem da bez vas Srbija ne može da bude uspešna i ne može da ima dugoročno održiv dinamični razvoj. Mislim da smo puno zakasnili sa podrškom i vama i sa stvaranjem obrazovanja za 21. vek. Sve što smo uradili u poslednjih godinu dana uradili smo da bi postavili obrazovanje ponovo u fokus Vlade Srbije i našeg društva”, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je ponovila da je znanje svakako najvažnija vrednost u 21. veku zahvalivši pristunima na trudu i upornosti i hrabrosti da postignu to što su postigli.

Brnabić je čestitala dobitnicima plaketa njihovim rodljitima i nastavnicima dodajući da će vlada uraditi sve što može da uradi da se stvore uslovi da oni u ovoj zemlji ostanu i rade.

Brnabić je istakla da ima puno primera da je Srbija prava zemlja da ostanu u njoj davajući im pozitivne primere, poput Biosens instituta u Novom Sadu, kompanije Nordeus, Seven bridžis, Infostuda i drugih.

“Važno je stalno ponavljati te primere, jer često ne znamo i ne umemo da cenimo ono što imamo”, rekla je Brnabić i najavila da će sledeće nedelje biti otvoren studentski kreativni start-ap centar na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Ona je istakla da se vlada neće mešati u to što rade, niti će davati podsticaje za stvari koje im nisu potrebne,niti će se praviti zakone koji će sutra da otežavaju jer nisu dovoljno dobri ili nisu u skladu sa savremenmim vremenom.

“Želimo da vas slušamo, da vas čujemo i pomognemo samo tamo gde vi kažete”.

Brnabić je najavila da se u naredne četiri godine planira da se izdvoji više od 50 miliona evra samo u infrastrukturu za preduzetništvo, start ap inovacije, urpavo za ljude kao što su dobitnici plaketa da ostanu ovde i iskorite sav svoj potencijal.

“Realno, Srbija nema ništa bolje od vas”, poručila je Brnabić.

Udovičić je rekao da dobitnici plaketa, njihovi roditelji i nastavnici vrlo dobro znaju kako je teško postići ovaj rezultat, koliko je truda i odricanja potrebno da bi se do tog rezultata došlo.

“Ono što ste vi danas postigli je samo prvi korak u ostvarivanju vaših snova i ciljeva i nemojte da odustanete od toga. Ne odustajete nikada, čak i kada je teško i kada drugi ne veruju dovoljno uvas”, poručio je Udovičić.

On je istakao da su dobitnici plaketa brend i najlepša slika Srbije koja će menjati ne samo Srbiju na bolje već da će imati i pozitivnog uticaja na promene u njenom okruženju.

Ministar je dodao i da je premijerka Brnabić u svom ekspozeu, a i dolaskom na dodelu plaketa i dosadašnjim radom, pokazala svoju posvećenost ka stvaranju uslova za kvalitetniji život mladih u Srbiji.

Jedan od dobitnika stipendije Nikola Spasić rekao je da je lepo što država primećuje i vrednuje ono što su uradili, zahvalivši se u ime nagrađenih Fondu za mlade talente i ministru Udovičiću.

Od 2008. godine do danas Fond je nagradio i stipendirao blizu 22.600 studenata i učenika srednjih škola i za tu namenu je investirano više od 5,6 milijardi dinara.

Fond za mlade talente osnovala je Vlada Srbije sa ciljem da mladim, vrednim i obrazovanim ljudima omogući što bolje uslove za školovanje i akademsko i profeisonalno usavršavanje.

Fond pruža konkretnu finansijsku podršku najboljim studentima i učenicima srednjih škole za postignute akademske i školske uspehe, a takođe kroz realizaciju saradnje sa kompanijama, organizacijama i institucijama pruža dodatnu podršku mladima u cilju sticanja prvih radnih iskustava.