BEOGRAD – Ministar spoljinh poslova Ivica Dačić rekao je da je u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srebije Aleksandar Vučić pokrenuo ideju definisanja šta je srpsko, a šta albansko.

“Ja sam pokrenuo to kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li se zalaže za podelu Kosova.

Ukazujući da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, ministar je istakao da onome ko hoće da prizna Kosovo, nije potreban dijalog.

On je naglasio da ova Vlada Srbije i ovaj predsednik Srbije to svakako neće uraditi, te da unutrašnji dijalog nema za cilj priznanje Kosova.

Dačić je ukazao da albanska strana uopšte ne želi da priča o statusu Kosova, te da misli da je sve rešeno i da Srbija samo treba da stavi svoj potpis – “da su oni nezavisni”.

“To se nikad neće desiti”, istakao je Dačić, napominjuhci da oni ništa ne mogu da urade bez Srbije.

“Ako Srbija nije bitna, pa što zovu Srbiju na ovaj dijalog. Zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i ostali velikani političke misli – zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbi su naučili lekciju da treba da budu jedinstveni bez obzira na kom prostoru na Balkanu žive i da nema razmimoilaženja između stavova zvaničnog Beograda i Srba koji žive na drugim prostorima što je, kako je rekao, nažalost rezultiralo teškim gubicima u Republici Srpskoj Krajini.

“Ovo je ideja o kojoj treba da se razgovara i nije nikakva podela”, naglasio je Dacicć i dodao da, “ako postoji želja za dogovorom između Srba i Albanaca, lako će se sve rešiti”.