Testom iz srpskog (maternjeg) jezika danas je počeo drugi krug završnog ispita za male maturante koji su pali na popravni ispit ili iz zdravstvenig razloga nisu mogli na testiranje u junu.

Za sutra je predviđen test iz matematike, dok će kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biti održan 23. avgusta.

Drugi krug završnog ispita organizuje se u 55 škola u Srbiji, a za sve učenike iz Beograda testiranje je u OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

Direktor te škole Miomir Dragaš rekao je za Tanjug da oko 70 učenika iz Beograda danas izlazi na završni ispit. Među njima su deca koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da se pojave u matičnim školama u junu, kao i sportisti koji zbog takmičarskih obaveza nisu izašli na malu maturu.

Kaže da ima učenika koji su pre tri godine zavrsili školu, ali da tek sada izlaze na završni ispit.

Svi učenici koji su završili osmi razred moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a broj osvojenih poena važan je za rangiranje i upis u srednju školu.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena, dok uspeh iz škole nosi 70 bodova.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni 24. avgusta, a konačni 26. avgusta, nakon čega će uslediti treći upisni krug u srednje škole.