SKOPLJE – Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konsultacije u Beograd, potvrđeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije za RTS.

Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako je rečeno sinoć su stigli u Beograd.

Detaljnije objašnjenje o čemu se radi daće tokom dana ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodi RTS.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su makedonski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju”, navodi se u saopštenju.

Makedonska TV Telma je prethodno javila, pozivajući se na izvore iz makedonskog MSP, da su svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju hitno su povučeni na konsultacije u Beograd.

Televizija navodi da nisu poznati razlozi za tu odluku, međutim, navodi i bi tim povodom danas mogao da se oglasi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju.

(Tanjug)