BEOGRAD – Ne može se svako ko se odazove pozivu predsednika Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu proglašavati izdajnikom, poručio je danas lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji kaže da nije iznenađen što je Pokret Saše Jankovića odlučio da prekine saradnju sa DS-om, jer ta saradnja nikad nije ni bila iskrena.

Jovanović je, na konferenciji za novinare, rekao da “nema nikakvo razumevanje za tu Jankovićevu ideju da je svako ko pokuša da razgovara sa Vučićem izdajnik i da se sa Vučićem i onima koji sa njim vode zemlju može razgovarati samo o jednoj temi, a to je kako će mirno predati vlast”.

Kako je naveo, za njega je taj potez Jankovića nešto podmuklo, očekivano i neiskreno, kao i mnogo toga, što je, dodaje, do sada Janković uradio.

“Janković nije želeo saradnju sa DS-om jer ne može da šefuje demokratama. Iz istog razloga, nije bila moguća saradnja ni njega i mene”, rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje o prekidu saradnje PGS sa DS-om, Jovanović je rekao da ne bi da se meša u odnose Dragana Šutanovca i Saše Jankovića jer tu, kaže, ima jako malo politike.

Naveo je da DS ima svoje organe i treba da formuliše svoju politiku.

“Video sam njihov kilavi odgovor. Kilav ne zbog toga što je izostala neka svađa i prst u oko Saši Jankoviću, to nikome ne treba, ali tu nema nikakve politike”, kaže Jovanović.

Navodi da ovo nije poslednje što je Jankovć uradio i da će tu biti još poteza iz “arsenala Koštunice”.

Smatra da je za opoziciju pogubno insistiranje na takvom odnosu prema zemlji zbog koga se navodno razilaze sada Janković i Šutanovac.

“Kako mislimo da promenimo društvo ako ne razgovaramo? Vučićeva ideja da se pokrene dijalog o Kosovu je nešto na šta mi ne smemo ostati nemi”, kaže Jovanović i ponovo ističe spremnost LDP na razgovor, uz garanciju da ta stranka neće ni za promil promeniti svoj stav o Kosovu.

“Zato sam i rekao da Vučić treba da stavi flaster na usta Dačiću. Mislim da sam tu pogrešio jer sam stavio tačku. Treba da ga veže negde ili zatvori jer ono što je juče uradio na sednici Saveta bezbednosti UN može da se dopada samo palanačkim đilkošima po Srbiji”, kritikuje Jovanović.

Ideja o podeli Kosova je, kaže, iz političkog arsenala 90-tih koji smo jedva preživeli.

“Ako se deli Kosovo, onda se za Kosovom deli Bosna, i o tome Dodik sa Dacicćem dobošari godinama, deli se jug Srbije, deli se Makedonija. To je ideja koja pokreće i politiku podele Sandžaka, Vojvodine”, rekao je lider LDP.

Kaže da je Dačićeva “klovn politika”, politikanstvo i ambicija da kroz funkciju ministra spoljnih poslova zida svoj rejting tako što će zakopavati čitavu zemlju i svoj narod, nešto o čeme LDP nikad nije ćutao.

“Ne pada mi na pamet da sada ćutim”, dodao je Jovanović.

Ističe da nema ništa od demokratske Srbije dok se ne reši pitanje Kosova i Bosne.

Jovanović navodi da, kada Janković kaže da je razgovor sa Vučićem o Kosovu izdaja demokratske Srbije, to nije tačno, nego je to zapravo put do demokratske Srbije, jer se kroz razgovor mora doći do dogovora o kosovskom pitanju.

“I zbog toga je uskraćivanje našeg prava da razgovaramo jedni sa drugima u ime navodne borbe za demokratsku Srbiju glupost. Dok se motori nacionalizma u Srbiji ne zaustave, a to su Kosovo i Bosna, neće biti prostora za demokratsku Srbiju i to ste mogli juče da vidite u reakcijama Ružića i Antića”, kaže Jovanović.
(Tanjug)