BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao “suludu i nerazumnu” odluku Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obeleži 100 godina od donošenja tzv. Sjeničke deklaracije i pozvao Evropsku uniju i OEBS da osude politiku Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Sulejmana Ugljanina kao opasnu, avanturističku i neprihvatljivu.

“Ugljanin i Bošnjačko nacionalno vijeće već duže vreme vode otvorenu separatističku politiku čiji je cilj otcepljenje šest opština u Srbiji (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj) i šest opština u Crnoj Gori (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje) i njihovo pripajanje tobože Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH”, piše u izjavi za javnost Linte.

On ističe da je takva politika veoma opasna jer širi nepoverenje između Srba i Bošnjaka, proizvodi nestabilnost i može naneti veliku štetu pripadicima bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

Linta, u izjavi, poziva Evropsku uniju i OEBS da jasno i nedvosmisleno osude separatističku politiku Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Sulejmana Ugljanina kao opasnu, avanturističku i neprihvatljivu jer je suprotna evropskim principima mira, stabilnosti, međusobnog poverenja i nemenjanja granica.

(Tanjug)