BEOGRAD – U Beogradu je večeras počela jedna od najvećih gastronomskih manifestacija na Dunavu, Fiš fest, koju je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

Ljajić je istakao da ova manifestacija, koja je prošle godine okupila oko 100 ooo posetilaca, ima veliki potencijal i da ga treba iskoristiti u razvoju gastronomskog turizma.

Slične manifestacije u velikim gradovima kroz koje protiče Dunav poput Beča, Bratislave i Budimpešte okupljaju daleko više turista, a ministar kaže da će od naredne godine pokušati da se taj potencijal maksimalno iskoristi.

Pokušaćemo da Fiš fest povežemo sa Karnevalom brodova koja počinje za dva dana. Smatramo da to treba da bude jedna manifestacija sa različitim sadržajima, a samim tim imali bismo daleko više posetilaca“, rekao je Ljajić novinarima.

U vezi sa tim, Ljajić kaže da se vreme održavanja manifestacije mora uskladiti sa terminima pristajanja brodova, velikih kruzera i naglašava da je samo do juče u Beograd pristiglo skoro 400 brodova sa 50.000 putnika.

To je jedan ogroman potencijal”, ističe ministar, navodeći da bi upravo zbog toga manifestacija mogla da dobije međunarodni karakter, što će biti osnovni cilj, te da će sledeća godina biti “prelomna” u smislu privlačenja domaćih i stranih turista.

Prema Ljajićevim rečima, tri četvrtine od oko 900 manifestacija koje se održavaju u Srbiji imaju gastronomski karakter.

“Gastronomija je jedan od sve češćih razloga za putovanja turtista. Nažalost kod nas još to nije dominantan razlog, svega pet odsto turista kažu da je hrana glavni razlog za dolazak u Srbiju, ali takođe tri četvrtine kažu da to jeste jedan od razloga za dolazak u našu zemlju”, rekao je Ljajić.

Srbija, kaže ministar, ima ogroman prostor da se sve više pozicionira i ubuduće će se raditi na bredniranju Srbije kao gastronomske destinacije.

Tokom cetiri festivalska dana, od danas pa do nedelje, posetioci će podno Beogradske tvrđave, kod Kule Nebojša, moći da probaju riblje specijalitete, posete izložbu oldtajmera, ali i da uživaju u bogatom muzickom programu, a ulaz je besplatan.

Manifestacija je podeljena na četiri tematska dana, tako da je prvi “Dan sarajevske kuhinje”, a drugi “Dan mediteranske kuhinje”, dok će poslednja dva dana biti u znaku takmičenja kuvara.

Kulinarske veštine pokazaće mnoge poznate ličnosti i novinari, dok će u nedelju biti održano takmicenje u kuvanju riblje corbe za profesionalce. Recne i mediteranske riblje specijalitete spremace kuvari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, najavili su organizatori.