PRIŠTINA – Velika, tzv. ratna koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova, Hašima Tačija, ponudila je lideru Alijanse za novo Kosovo, Bedžetu Pacoliju, mesto šefa kosovske diplomatije, prenela je RTK 2.

Pozivajući se na svoje izvore, ova televizija podseća da je Pacolii na izbore izašao u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova i Alternativom.

Navodi se, naime, da je Glavni odbor Alijanse za novo Kosovo odlučio da ovlasti predsednika stranke da traži put za izlazak iz institucionalne blokade i van koalicije sa Demokratskim savezom Kosova i Alternativom, što bi u suštini omogućilo da AKR formira koaliciju sa koalicijom okupljenom oko Demokratske partije Kosova.

Pacolijeva stranka ima četiri poslanika u parlamentu, pa bi njihovi glasovi na sednici zakazanoj za 24. avgust mogli da omoguće konstituisanje parlamenta nakon vanrednih parlamentarnihh izbora održanih 11. juna.

Takođe, oni bi podržali i vladu Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova.

Inače, Pacoli, jedan od najbogattijih Albanaca, bio je predsednik Kosova od 22. februara do 30. marta 2011, kao lider stranke Alijansa za novo Kosovo, a potpredsednik vlade je ostao sve do formiranja nove, 9. decembra 2014.

Pacoli je ranije dao ultimatum DSK i pokretu Samoopredeljenje da objave postizbornu koaliciju i omoguće Kosovu izlazak iz političke krize, ali se to nije dogodilo iako je rok od 10 dana prošao.

I ranije se špekulisalo u medijima da je Haradinaj Pacoliju ponudio mešto ministra spoljnih poslova u novoj vladi, ali ni lider Alijanse za novo Kosovo ni presednik Alijanse za budućnost Kosova to nisu potvrdili.

 

(Tanjug)