OBRENOVAC – Procena je da obilaznica oko Beograda treba da bude gotova za godinu i osam meseci, od dana potpisivanja ugovora, a to se očekuje u narednih mesec dana, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Trenutno čekamo od Eksim banke poslednju saglasnost da možemo da potpišemo ugovor o finansiranju u juanima. Procedura je trajala malo duže, upravo zbog toga što mi prvi put sada uzimamo kredit u juanima, a sve prethodne investicije Kine, zajedno sa Srbijom, kredite koje smo uzimali, uzimali smo u dolarima
”, rekla je Mihajlović prilikom obilaska radova na deonici puta Sučin-Obrenovac, koja bi trebalo da omogući spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10.

Kompletna projektno-tehnička dokumentacija za obilaznicu je završena, istakla je ministarka i dodala da je izdata građevinska dozvola i da se trenutno vrše određene pripreme gradilišta.

“Onog trenutka kada potpišemo ugovor, a to očekujemo u narednih mesec dana, procena jeste da za godinu i osam meseci obilaznica oko Beograda treba da bude završena. Ponavljam, sve je spremno i trenutno se radi priprema gradilišta i to je rok koji očekujemo da bude u ugovoru, a već je stavljen u sam komercijalni ugovor”, rekla je Mihajlović.

Govoreći o deonici Sučin-Obrenovac koju je obišla zajedno sa predsednikom Srbije, na kojoj radove izvodi kineska kompanija C C C C, potpredsednica vlade je rekla da je to važna deonica, uopšte za Srbiju, za region, kao i da neće pogrešiti ako kaže da je Srbija jedna od najznačajnijih partnera Kine, pogotovo kada se govori o infrastrukturi.

Vrednosti je oko šest milijardi prethodnih, sadašnjih i potencijalnih projekata. Ono što je takođe za Srbiju značajno – sve što se radi sa kompanijama iz Kine, u skladu je sa evropskim standardima”, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija se može pohvaliti i domaćom građevinskom operativom, koja zajedno radi sa kineskim kompanijama, a upravo NR Kina, kako smatra, svojim znanjem i sa svojim inžinjerima pomaže da naša zemlja napravi mnogo brže iskorake u odnosu na zemlje oko nas.

“Prema tome, mi ćemo nastaviti da se bavimo ne samo ovom, nego svakom drugom deonicom i verujem da ćemo baš onako kako smo obećali, kako isto i isporučiti građanima Srbije svaki put i svaki autoput koji smo planirali”, rekla je Mihajlović.

Osvrćući se na njen nedavni nenajavljeni obilazak radova na Koridoru 11, na deonici od Uba do Obrenovca, gde nije zatekla mnogo radnika, Mihajlović je rekla da ju je kineski ambasador Li Mančang izvestio da je uputio pismo direktoru kompanije izvođača – Šangdong u Kini, te da će svakako pomoći da se radovi ubrzaju.

“Naći ćemo rešenje, kao što smo ga uvek nalazili. Nema razloga da se to ne uradi”, rekla je ministarka.

(Tanjug)